Finlandsite
Hoofd menu
· Home
» Reizen
Belangrijke steden in Finland: Helsinki


Helsinki (Helsingfors)

Voor toeristische bezienswaardigheden verwijzen wij u graag door naar deze pagina.

In het kort
Helsinki is de hoofdstad van Finland en van de provincie Uudenmaa. Het is gesitueerd op een schiereiland in de Finse Golf en heeft zo'n 500.000 inwoners. (Met de agglomeratie zo'n 992.000). Helsinki wordt ook wel 'dochter van de Oostzee' genoemd.

De stad is in vrijwel alle opzichten de belangrijkste stad van het land. Ze is zetel van het parlement en de presidentiële residentie. De haven gevormd door een aantal inhammen van de Finse Golf is voornamelijk van belang voor de import (bijna de helft van de totale import) en het passagiersverkeer. De industrie omvat een confectie- industrie; daarnaast de bekende porseleinfabriek Arabia. Helsinki is zetel van een groot aantal culturele, wetenschappelijke en educatieve instellingen, waaronder de Universiteit van Helsinki (1911), een Technische Universiteit (1849), de Sibelius Academie (1882; conservatorium), de Nationale Opera, een dierentuin (1889) op het eiland Korkeasaari, diverse bibliotheken en een groot aantal musea: Nationaal Museum, stadsmuseum (1911), Kunstmuseum van het Atheneum. De stad beschikt over een metro en er zijn uitstekende verbindingen met de rest van het land (spoorwegen). Er zijn ook twee luchthavens (Vantaa en Malmi). Het toerisme is hier heel belangrijk en er is een jaarlijks kunstfestival.

Nadat Helsinki de hoofdstad was geworden van het destijds door de Russen gestichte grootvorstendom Finland, werd onder leiding van de Duitse architect J.C.L. Engel een grootschalige reconstructie van het stadscentrum doorgevoerd. Het werd vrijwel geheel in neoclassicistische opgetrokken en wordt thans gevormd door beide pleinen Senaatinori (senaatsplein) en Kauppatori (marktplein) ; aan het Senaatsplein staan regeringsgebouwen, de universiteit en haar bibliotheek, de Finse bank en de Lutherse kathedraal (Tumiokirkko, 1830-1852). De overgang van dit plein naar het aan de haven gelegen marktplein wordt gevormd door het stadhuis, met naar het oosten het presidentiële paleis en de Grieks-Orthodoxe uspenskikathedraal (1868), de laatste op het eiland Katanajokka. Voorts zijn vermeldenswaard het monumentale station (1914-1919, de stadsschouwburg en het congres- en concertgebouw Finlandia (1969-1971, Alvar Aalto).

De op het ten zuidoosten van het schiereiland gelegen eiland Suomenlinna (Sveaborg) gelijknamige 18de eeuwse zeevesting biedt thans onderdak voor een aantal kleinere musea en een galerie voor moderne kunst. Op het eiland Seurasaari ligt het openluchtmuseum (1909) met onder meer de 19de eeuwse houten Karunakerk en het Urho Kekkonen Museum.

Historie
De stad werd in 1550 door de Zweedse koning Gustaaf IV Wasa gesticht en is in 1640 verplaatst naar de huidige locatie. Door de voortdurende strijd tussen Zweden en Russen, de pestepidemie van 1710 en twee grote branden (1713 en 1808) kon de stad, tot de laatste brand in hout opgetrokken, zich pas na de uiteindelijke verovering door de Russen ontwikkelen. Helsinki werd in 1812 hoofdstad van het Russische grootvorstendom Finland. Na de Russische Revolutie ontstond een groot verzet tegen de Russische overheersing en werd de stad na een bloedige burgeroorlog de hoofdstad van het onafhankelijk Finland (1917). In 1952 was de stad het toneel van de Olympische Zomerspelen, in 1975 werd er de slotakte van de Organisatie over veiligheid en samenwerking in Europa getekend, ook wel bekend al de Akkoorden van Helsinki. In 2000 tenslotte was Helsinki, dat toen 450 jaar bestond, culturele hoofdstad van Europa.

Huidige stadsbeeld
Helsinki is (nadat het stadje in 1639 werd verplaatst) op een rotsige landtong in de Finse Golf gebouwd. Het centrum van de stad vormt het marktplein (kauppatori) aan het water. Bijzonder is dat de meeste grote veerboten hier vlakbij aanleggen.


De markt, zonder kraampjes - foto door René Hillesum, Zwijndrecht (c)


Achter het marktplein ligt het Senaatsplein. Dit gedeelte van de stad is in 1816, na een verwoestende brand, in classicistische stijl herbouwd door de architect Carl Ludwig Engel. Het wordt nu als belangrijkste bezienswaardigheid van de stad beschouwd. Aan het plein staat de imposante witte Domkerk, het handelsmerk van Helsinki dat al van verre te zien is.


De Domkerk - foto door René Hillesum, Zwijndrecht (c)


Ten oosten van het marktplein, op het schiereiland Katajanokka, staat de uit rode baksteen opgetrokken Russisch-Orthodoxe Uspensky-kathedraal. Aan de kade van het schiereiland ligt 's zomers de ijsbrekervloot van Helsinki aangemeerd.

Ten westen van het marktplein begint het zaken-, winkel- en uitgaanscentrum van de stad. De Alexanderstraat is hier de belangrijkste winkelstraat die eindigt bij het imposante Stockmann-warenhuis. Vanaf het marktplein loopt de Esplanade in westelijke richting: vroeger een flaneerstraat, nu de luxe winkelstraat van de stad met een park en muziekpaviljoen in het midden.

Het centrum wordt aan de noordkant begrensd door het centraal station van Helsinki, ontworpen in neoromantische stijl door de architect Eliel Saarinen. Vanaf hier zijn tot aan de oever van de zeearm Töölönlahti enkele interessante gebouwen te zien: allereerst het museum voor moderne kunst Kiasma, daarnaast het in het oog springende parlementsgebouw, imposant uit rood graniet opgetrokken in neoclassicistische stijl. Verder naar het noorden het Nationaal Museum en de witte Finlandia-hal, in 1971 door Alvar Aalto ontworpen.


Centraal Station - foto door René Hillesum, Zwijndrecht (c)


Direct rondom het centrum liggen de interessantste woonwijken van Helsinki: met name de oostelijke wijken Kruununhaka en Katajanokka, in Jugendstil opgetrokken, alsmede het zuidelijke Ullanlinna en Eira kennen prachtige gebouwen, straatjes en steegjes. Deze wijken zijn behoorlijk heuvelachtig. Even ten westen van het centrum is de opvallende Temppeliaukio kerk te vinden, een kerk die is uitgehakt in een rots.

Ten noorden van de landtong beginnen de buitenwijken en voorsteden van Helsinki, waarvan Vantaa en Espoo de grootste zijn. Met name in Espoo zijn enkele interessante woningbouwprojecten te vinden, zoals de tuinstad Tapiola. In het algemeen bestaan de meeste woningen uit appartementblokken die zich te midden van de naald- en berkenbossen in een krans ten noorden van het centrum uitstrekken.

Functies
Helsinki is in alle opzichten de belangrijkste stad van het land. Het is regeringszetel en diplomatiek centrum. Vrijwel alle hoofdkantoren van grote Finse en internationale ondernemingen zijn in Helsinki of voorstad Espoo gevestigd. Helsinki is tevens de grootste industriestad van het land (met voornamelijk machinebouw). De stad telt twee universiteiten, enkele hogescholen en tal van specialistische onderwijsinstellingen, zodat veel jongeren uit de rest van het land worden aangetrokken om in Helsinki te studeren.

Ook op cultureel gebied is de stad in Finland ongeëvenaard: Drie symfonieorkesten, de nationale opera en tal van theatergezelschappen vinden hier hun plek. Helsinki staat bekend als uitgaansstad: tal van restaurants, clubs en cafés zijn te vinden in met name het centrum.


Ateneum, nationale galerie - foto door René Hillesum, Zwijndrecht (c)


Helsinki heeft een uitstekende ligging: Het is de grootste import- en passagiershaven van het land. De luchthaven ligt in de noordelijke voorstad Vantaa. De stad heeft een uitgebreid busnetwerk; verder rijden er trams en een metro.

Nuttige links, actualiteiten

Finland Forum: Helsinki. Wissel tips en ervaringen uit, of vraag juist hier om
Zoek goede hotels in Helsinki
Site van de gemeente Helsinki
Weer in Helsinki
Beurs van Helsinki
Helsinki.thebosz
Helsinki van A tot Z (Engels)
Virtual Helsinki (Engels)
Wat is er te doen in Helsinki (Engels)
Handige site met overzicht restaurants en hun gegevens, zoals openingstijden (Engels)


Grotere kaart weergeven

Laadt de kaart niet? Refreshen!

Nieuws van de gemeente Helsinki


Ontvang de Helsinki Nieuwsbrief! Klik hier


LaplandOnline Vakanties


Stel je individuele Lapland winterrondreis samen
Sneeuwscooter direct vanaf de luchthaven, slee met je husky's diep de wildernis in en slaap gedurende je reis in knusse blokhutten of een eigen gebouwde sneeuwiglo

Meer weten? Lapland online

Finland Reiswijzer
Finland Reiswijzer

Finland Vakanties
Tips van A tot Z
Verzekeren
Vlucht/ hotel boeken
Auto reserveren
Boot reserveren
Finland Reizen - by FINholidays
KanovakantieBookmark and Share
Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:
Vergeet me niet

[ ]
Handige boeken

 
Google Ads
Over de Finlandsite
Klik hier voor een korte profielschets van de Finlandsite. Klik hier voor onze disclaimer (privacy/ copyright/ overname inhoud/ maken van links)
Handig van Finlandsite
QR-code Finlandsite.M
QR-code Twitter.com/FinlandMelding
(QR-code?)

Meerdere newsfeeds

Andere tools


Finlandsite als homepage (IE 5+)
Voeg Finlandsite toe aan Start (IE9+)

Bookmark deze pagina


Finlandsite Nieuws app:
- via Finlandsite
- via Google Play
- via Amazon App Store


Finse economie

- Nieuws via Finlandsite

- Reacties op het Nieuws

- Actuele agenda

- Finland Forum

- Recept v/d week

- De naamdag vandaag

- Weer Finland

- Opbouwtijd Finlandsite (historie)

- Status Database Finlandsite

- Veranderingen aan hoofdpagina

- Bookmark: deze pagina


Diensten via SMS


- iCal Finland Actuele Agenda
(uitleg/ voeg toe)

- JSON Finlandnieuws en Comments


- Finlandsite op Twitter, overzicht
- Finlandnieuws op Twitter
- Finlandsite op Facebook
- Finlandsite op Google+
- Finlandsite op LinkedIn
- Finlandsite op YouTube
- Finlandsite op NuJij
- Finlandsite op Pinterest
- Finlandsite op Netvibes

- Finlandsite via Symbaloo

- Finlandnieuws via Netvibes
- Finlandnieuws via Protopage


- Finland(forum) WebSlice
(vanaf IE8, ook via ieaddons.com)


Finland Accelerator
(vanaf IE8, ook via iegallery.com) Wat is dit?


Finland Chrome Extension- Terug naar de top van deze pagina


- Plaats een banner of maak een link


 
Finlandsite is een product van Glebbeek-Internet

Glebbeek-Internet

nu bent ú aan zet!
Opbouwtijd: 0.0725 sec, 0.0122 van dat voor queries. DB queries: 25.