Finlandsite
Hoofd menu
· Home
» Reizen
Fins honkbal: pesäpallo
Fins honkbal wordt ook in Brussel gespeeld

De Finnen hebben zo hun eigen sportvoorkeuren. Populaire disciplines zijn laarzengooien, vrouwendragen en schansspringen. Maar volkssport nummer 1 in Finland is pesäpallo, oftewel Fins honkbal.Dat is een snelle groepssport, die in de jaren 1910 werd ontwikkeld door Tahko Pihkala en verwant is met het Amerikaanse baseball.

Finse honkbalspelers beoefenen hun sport ook in het buitenland. Ook in Brussel is er een actieve pesäpalloclub. In de hoofdstad van de EU werd al tien jaar voor het Finse EU-lidmaatschap een Fins honkbalteam opgericht. Voor zover ons bekend is, zijn er, buiten Noord-Europa, niet alleen in België maar ook in Duitsland en Australië Fins-honkbalteams.
Het Belgische pesäpalloseizoen is heerlijk lang, van mei tot november. De Brusselse club speelt op een grasterrein in Kraainem en er zijn zowel volwassenen- als juniorenploegen. Er heerst een heel prettige sfeer in de Brusselse club; zoals bij andere groepssporten zorgen ook hier de trainingen voor een hechte samenhang, omdat spelers elkaar voortdurend helpen om beter te leren slaan en vangen. Er wordt minstens evenveel gelachen als gezweet tijdens het oefenen.

Fins honkbal heeft lange geschiedenis
De geschiedenis van het Fins honkbal begint in de jaren 1910, wanneer Lauri Pihkala, bijgenaamd ”Tahko”, besluit een Finse volkssport te bedenken. Volgens Tahko Pihkala was het slaan tegen een bal een uitstekende manier om sportlui te trainen, maar volstond dat niet op zich als wedstrijdsport. Pihkala begon toen een nieuwe Finse balsport te propageren, waarbij hij uitging van het oude volksspel ”koningsbal”, dat in die tijd erg populair was in Finland.Zijn grootste inspiratie vond Pihkala echter in het Amerikaanse baseball, dat hij bewonderde om zijn eenvoud en tempo. Van het voor baseball typische model van een breed speelveld hield Pihkala echter niet, en evenmin van de moeilijke horizontale opslag bij baseball. Pihkala bedacht de spelregels voor Fins honkbal tussen 1915 en 1920 en noemde het spel eerst ”verrebal”.Van het baseball nam hij het aantal honken over en de runs als basis voor het berekenen van de score. Aanvankelijk werd het spel naast het bestaande koningsbal gespeeld.

Vanaf 1919 begon men met het organiseren van nationale pesäpallowedstrijden. De nieuwe sport werd al snel populairder dan het oude koningsbal, maar Pihkala wou het spel nog spannender, eenvoudiger en sneller maken. Hij experimenteerde verder met de spelregels in het lyceum van Jyväskylä, tot het spel in 1920 zijn huidige vorm kreeg. De eerste wedstrijd met de huidige regels werd op 14 november 1920 op het veld van Kaisaniemi in Helsinki gespeeld. De naam ”verrebal” werd in 1922 vervangen door ”honkbal” (”pesäpallo”).

In de jaren 1920 en vooral 1930 veroverde de discipline een vaste plaats in het Finse sportleven. Aan het einde van de jaren 1930 was ze, qua aantal clubs en spelers, de populairste sport in Finland. Fins honkbal werd vooral op het platteland veel gespeeld, maar de topploegen van de competities kwamen uit de Zuid-Finse steden, vooral uit Helsinki. De jaarlijkse Oost-Westmatch (tussen twee gelegenheidsploegen van spelers uit respectievelijk het Oosten en het Westen van het land) werd voor het eerst in 1932 gespeeld.

De oorlogsjaren troffen ook het Fins honkbal. Na de Winteroorlog in 1939-40 werd een verkort kampioenschap georganiseerd en het jaar daarop was er zelfs geen competitiereeks. Maar in de jaren 1950 profiteerde ook het honkbal van de naoorlogse euforie: de competities werden een vaste waarde, het aantal spelers nam toe en de tribunes in de stadions stroomden vol met een enthousiast publiek. In de jaren 1960 begon de glorie van Helsinki te tanen en verschoof het zwaartepunt van het Finse honkbal naar de meer noordelijk gelegen westkust. In de jaren 1970 en 1980 namen de clubs in het tophonkbal een enorme vlucht en in de jaren 1990 werd de hoogste divisie omgedoopt tot ”Superpesis”. De Superpesismatchen maakten het Fins honkbal populairder dan ooit, wat ook blijkt uit de sponsoring. Fins honkbal is geleidelijk geprofessionaliseerd en de clubs bestaan tegenwoordig uit betaalde topspelers.Zie ook de officiële site van Pesäpallo

Met toestemming overgenomen van de site van de Finse ambassade in België, waarvoor onze dank
LaplandOnline Vakanties


Stel je individuele Lapland winterrondreis samen
Sneeuwscooter direct vanaf de luchthaven, slee met je husky's diep de wildernis in en slaap gedurende je reis in knusse blokhutten of een eigen gebouwde sneeuwiglo

Meer weten? Lapland online

Finland Reiswijzer
Finland Reiswijzer

Finland Vakanties
Tips van A tot Z
Verzekeren
Vlucht/ hotel boeken
Auto reserveren
Boot reserveren
Finland Reizen - by FINholidays
KanovakantieBookmark and Share
Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:
Vergeet me niet

[ ]
Handige boeken

 
Google Ads
Over de Finlandsite
Klik hier voor een korte profielschets van de Finlandsite. Klik hier voor onze disclaimer (privacy/ copyright/ overname inhoud/ maken van links)
Handig van Finlandsite
QR-code Finlandsite.M
QR-code Twitter.com/FinlandMelding
(QR-code?)

Meerdere newsfeeds

Andere tools


Finlandsite als homepage (IE 5+)
Voeg Finlandsite toe aan Start (IE9+)

Bookmark deze pagina


Finlandsite Nieuws app:
- via Finlandsite
- via Google Play
- via Amazon App Store


Finse economie

- Nieuws via Finlandsite

- Reacties op het Nieuws

- Actuele agenda

- Finland Forum

- Recept v/d week

- De naamdag vandaag

- Weer Finland

- Opbouwtijd Finlandsite (historie)

- Status Database Finlandsite

- Veranderingen aan hoofdpagina

- Bookmark: deze pagina


Diensten via SMS


- iCal Finland Actuele Agenda
(uitleg/ voeg toe)

- JSON Finlandnieuws en Comments


- Finlandsite op Twitter, overzicht
- Finlandnieuws op Twitter
- Finlandsite op Facebook
- Finlandsite op Google+
- Finlandsite op LinkedIn
- Finlandsite op YouTube
- Finlandsite op NuJij
- Finlandsite op Pinterest
- Finlandsite op Netvibes

- Finlandsite via Symbaloo

- Finlandnieuws via Netvibes
- Finlandnieuws via Protopage


- Finland(forum) WebSlice
(vanaf IE8, ook via ieaddons.com)


Finland Accelerator
(vanaf IE8, ook via iegallery.com) Wat is dit?


Finland Chrome Extension- Terug naar de top van deze pagina


- Plaats een banner of maak een link


 
Finlandsite is een product van Glebbeek-Internet

Glebbeek-Internet

nu bent ú aan zet!
Opbouwtijd: 0.0690 sec, 0.0079 van dat voor queries. DB queries: 25.