Finlandsite
Hoofd menu
· Home
» Reizen
Finse oorlogskinderen

door Liesbeth

Tijdens de oorlogsjaren van 1939-1945 werden ca 70.000 Finse kinderen naar Zweden geëvacueerd.

Aan het begin van de Winteroorlog (30 november 1939) werd in Zweden het initiatief genomen om hulp te organiseren voor de uit het oostelijke grensgebied vluchtende Finse vrouwen en kinderen, die in allerijl gedwongen waren hun huis en bezittingen achter te laten. De ”Centrala Finlandshjälpen” werd binnen 2 dagen opgericht, een samenwerkingsverband tussen het Zweedse Rode Kruis, de kinderorganisatie „Rädda Barnen“, Fredrika Bremerförbundet, Rotary, het Leger des Heils en vele andere organisaties. Duizenden Zweedse gezinnen waren bereid Finse vluchtelingen op te nemen.
In Finland werd een parallelle organisatie opgericht. Deze moest transporten organiseren van Finse burgers naar Zweden.

Op 15 december 1939 kwam één van de eerste groepen kinderen en moeders met de boot in Stockholm aan. Maar al vóór die tijd hadden veel moeders met kinderen op eigen gelegenheid de oversteek naar Zweden gemaakt. Al in januari 1940 begonnen de georganiseerde transporten per trein via Haparanda. De eerste groep bestond uit 400 vluchtelingen, 87 moeders en de rest kinderen, de meesten onder de 12 jaar. Vanuit Haparanda werd de reis voortgezet naar Vindeln. De kinderen, voornamelijk uit midden en zuid Finland, werden opgevangen in tehuizen in verschillende delen van het land.

Tot het einde van de Winteroorlog (maart 1940), werden ca 8000 personen geholpen door bemiddeling van de Centrale Finse hulporganisatie. Een meerderheid kwam per trein, maar ook kwam een 1000 tal per vliegtuig via de route Vasa – Sundsvall. Ca. 4000 kinderen werden als gasten verwelkomd in evenzovele Zweedse gezinnen. Ongeveer 1000 kinderen kwamen terecht in een kindertehuis of kregen verzorging in een ziekenhuis.
Via de zogenaamde parallelorganisaties kwamen nog eens 12000 personen (9000 kinderen en 3000 volwassenen) in Zweden terecht.

Ná de Winteroorlog begonnen de transporten weer huiswaarts. De Duitse bezetting in Denemarken en Noorwegen versnelden de terugreis. Midden juni waren bijna alle kinderen en moeders teruggekeerd in Finland. Er bleven 929 kinderen van de ca 9000 achter in Zweden.

Zomerkinderen
Een privé-organisatie zorgde er in mei 1941 voor dat zieke en ondervoede kinderen voor zorg en recreatie naar Zweden werden gebracht voor de zomer.

Waneer in juni 1941 de Vervolgoorlog uitbreekt wordt er in Finland een nieuwe overheidsinstantie opgericht: Het Kinderverplaatsingscomité van het Ministerie van Sociale Zaken
Deze organiseert de nieuwe noodzakelijke kindertransporten. In augustus 1941 begon een nieuwe evacuatie. 70000 kinderen (of meer) worden gescheiden van hun ouders. De kinderen werden gekozen op diverse criteria: is de vader gesneuveld, de leeftijd van de kinderen, de grootte van het gezin en het vermogen om ze te kunnen verzorgen en de omstandigheden thuis. Kinderen uit kleine agrarische of arbeidersgezinnen uit geëvacueerde gebieden, werden daardoor het meeste uitgezocht. Maar er werden ook andere selecties gemaakt. Zo nodigden Zweedse gemeenten kinderen uit die uit Finse samenwerkings/vriendschapsgemeenten kwamen. Een voorbeeld daarvan was de gemeente Halmstad die een groep kinderen opnam uit de gemeente Hangö, welke na de Winteroorlog een Sovjetmarinebasis werd.

De uitbraak van de oorlog gaf de kinderopvang ook een nieuwe dimensie. Omdat Finse Zomerkinderen niet langer een passende benaming was van wat er werkelijk gebeurde, werd het comité in de late herfst 1941 omgedoopt tot “Hulp comité voor de kinderen van Finland” en kreeg tegelijk een meer officiële status. Het comité werd bijna een rijksdienst.
Op verzoek van de ouders bleven de meeste kinderen in Zweden, maar tegelijk was het belangrijk dat de schoolplichtige kinderen teruggestuurd werden naar huis. Ouders konden ook hun kinderen terugeisen, ondanks de ernst van de situatie. Daardoor ontstonden speciale situaties waarin terugkerende ”zomerkinderen”, die aan land kwamen in Åbo, op dezelfde dag vervangen werden door andere, jongere kinderen, die voor het eerst naar Zweden reisden.

De Zweedse hulporganisatie, die overwegend met vrijwilligers werkte, koos voor binnenlandse transporten, keuze van en plaatsing in pleeggezinnen, zorg in ziekenhuizen of in kindertehuizen. Een grote en effectieve organisatie werd opgebouwd samen met het Zweedse Rode kruis en “Rädda Barnen”. Zowel de Zweedse staatskerk als de vrije kerken namen actief deel aan de werkzaamheden. Een heel belangrijke groep in de organisatie van het hulpcomité waren de provinciale vertegenwoordigers. Zij waren de enigen die verantwoordelijk waren voor de telling en registratie van de oorlogskinderen in Zweden. De kerkelijke registers hielden geen gegevens bij over de oorlogskinderen.

Nadat het 6e regiment van het Duitse leger in 1943 verslagen werd bij Stalingrad en het de Russen in januari 1944 lukte om de belegering van Leningrad te breken, zag Finland in dat de Russen te allen tijden konden komen. De dreiging werd groot. Dit leidde opnieuw tot kindertransporten naar Zweden. Kinderen die in de zomer of herfst 1943 naar huis terugkeerden, werden weer weggestuurd na slechts enkele maanden thuis te zijn geweest, maar nu in gezelschap van vaak een jongere broer of zus. Vanzelfsprekend konden veel kinderen naar hun vroegere pleeggezin terugkeren, maar velen kregen ook een nieuwe plaats toegewezen vaak nadat ze een poosje in een opvangtehuis hadden gewoond. In februari/maart 1944 werden bijna 11000 kinderen gedwongen hun ouderlijk huis te verlaten. Nog eens enkele duizenden kinderen werden geëvacueerd tijdens het voorjaar en de zomer. Het hoogtepunt wordt in september bereikt als ca 40000 kinderen in Zweden onderdak hebben. Toen was het moeilijk om pleeggezinnen voor alle kinderen te vinden.
Naast de officieel georganiseerde kindertransporten, werden ook privé transporten georganiseerd. Over deze privé-transporten bestaan geen officiële gegevens, maar waarschijnlijk gaat het om enkele duizenden kinderen.
Op 5 september 1944 eindigen de gevechten, en 2 weken later wordt er een wapenstilstand getekend. Vanaf die tijd keren de kinderen terug naar Finland. Voornamelijk tijdens de zomermaanden van 1945,1946 en 1947.In Rovaniemi, hoofdstad van Fins Lapland, staat dit monument ter herdenking van de evacuaties.


Duizenden vluchtelingen uit Fins Lapland
De oorlog in Lapland tegen de voormalige Duitse wapenbroeders (de Laplandoorlog), van september 1944 tot april 1945, betekent een nieuwe stroom kinderen afkomstig uit Fins Lapland. Ongeveer 50.000 personen vluchtten naar Zweden. Het waren voornamelijk ouderen, vrouwen en kinderen. Er was geen tijd voor een goede registratie. Daardoor weet men niet met zekerheid hoeveel kinderen werkelijk gekomen zijn, maar het zijn er duizenden. Alle kinderen werden ook niet als oorlogskinderen geregistreerd, omdat er vaak een ouder familielid bij hen was die voor hen zorgde. Het kwam zeker voor dat er een georganiseerd kindertransport was, al was de omvang niet zo groot. Aantallen zijn moeilijk te onderscheiden van de totale aantallen die eerder aangegeven werden.

artikel index
pagina 1 - huidige : pagina zonder titel
pagina 2 : pagina zonder titel
LaplandOnline Vakanties


Stel je individuele Lapland winterrondreis samen
Sneeuwscooter direct vanaf de luchthaven, slee met je husky's diep de wildernis in en slaap gedurende je reis in knusse blokhutten of een eigen gebouwde sneeuwiglo

Meer weten? Lapland online

Finland Reiswijzer
Finland Reiswijzer

Finland Vakanties
Tips van A tot Z
Verzekeren
Vlucht/ hotel boeken
Auto reserveren
Boot reserveren
Finland Reizen - by FINholidays
KanovakantieBookmark and Share
Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:
Vergeet me niet

[ ]
Handige boeken

 
Google Ads
Over de Finlandsite
Klik hier voor een korte profielschets van de Finlandsite. Klik hier voor onze disclaimer (privacy/ copyright/ overname inhoud/ maken van links)
Handig van Finlandsite
QR-code Finlandsite.M
QR-code Twitter.com/FinlandMelding
(QR-code?)

Meerdere newsfeeds

Andere tools


Finlandsite als homepage (IE 5+)
Voeg Finlandsite toe aan Start (IE9+)

Bookmark deze pagina


Finlandsite Nieuws app:
- via Finlandsite
- via Google Play
- via Amazon App Store


Finse economie

- Nieuws via Finlandsite

- Reacties op het Nieuws

- Actuele agenda

- Finland Forum

- Recept v/d week

- De naamdag vandaag

- Weer Finland

- Opbouwtijd Finlandsite (historie)

- Status Database Finlandsite

- Veranderingen aan hoofdpagina

- Bookmark: deze pagina


Diensten via SMS


- iCal Finland Actuele Agenda
(uitleg/ voeg toe)

- JSON Finlandnieuws en Comments


- Finlandsite op Twitter, overzicht
- Finlandnieuws op Twitter
- Finlandsite op Facebook
- Finlandsite op Google+
- Finlandsite op LinkedIn
- Finlandsite op YouTube
- Finlandsite op NuJij
- Finlandsite op Pinterest
- Finlandsite op Netvibes

- Finlandsite via Symbaloo

- Finlandnieuws via Netvibes
- Finlandnieuws via Protopage


- Finland(forum) WebSlice
(vanaf IE8, ook via ieaddons.com)


Finland Accelerator
(vanaf IE8, ook via iegallery.com) Wat is dit?


Finland Chrome Extension- Terug naar de top van deze pagina


- Plaats een banner of maak een link


 
Finlandsite is een product van Glebbeek-Internet

Glebbeek-Internet

nu bent ú aan zet!
Opbouwtijd: 0.1015 sec, 0.0192 van dat voor queries. DB queries: 36.