Finlandsite
Hoofd menu
· Home
» Reizen
Paavo Nurmi

door Liesbeth

Paavo Johannes Nurmi (Turku, 13 juni 1897 – 2 oktober 1973) was een Finse hardloper. Hij was een van de grootste middenafstandslopers uit de geschiedenis en won tussen 1920 en 1928 in totaal negen Olympische titels en verder talrijke wereldtitels.

Het grote succes van Hannes Kolehmainen bij de Olympische Spelen in Stockholm was een inspiratie voor een hele generatie van jonge Finse atleten. Ook voor de jonge Nurmi was het succes van zijn landgenoot een bron van inspiratie.

Tijdens zijn eerste Olympische optreden bij de Olympische Spelen van 1920 die in Antwerpen werden gehouden legde Nurmi op de 5000 meter beslag op de tweede plaats, achter de Fransman Joseph Guillemot. Op de 10.000 meter en de crosscountry sloeg hij echter toe en werd hij gekroond tot Olympisch kampioen. Verder maakte hij ook deel uit van het zegevierende Finse team bij de crosscountry voor landen teams. Zijn held Kolehmainen wist bij deze spelen de Marathon te winnen.


Paavo Nurmi in actie in Antwerpen - foto via Wikipedia


Het Olympische seizoen van 1924 verliep uitermate voorspoedig voor Nurmi. Tijdens een oefenwedstrijdje voorafgaande aan de Olympische Spelen in Parijs op het Elaintärhä sportpark te Helsinki- vlakbij waar in 1952 het Olympische Stadium zou verrijzen, kwam hij tot grootste prestaties. Binnen vijftig minuten liep Nurmi wereldrecords op zowel de 1500 als de 5000 meter. Dit bleek een goede voorbereiding voor zijn Olympische missie.

Bij de Spelen in de Franse hoofdstad waren de finales van de 1500 en 5000 meter slechts 75 minuten na elkaar gepland. Nurmi won wederom maar kon zijn tijden niet verder verbeteren. Verder wist hij zijn titel op de crosscountry van vier jaar eerder te verdedigen. Deze wedstrijd werd onder zeer extreme omstandigheden afgewerkt. De temperatuur liep op tot zesendertig graden in de schaduw en een groot aantal deelnemers moesten opgeven met uitdrogingsverschijnselen. Nurmi leek weinig last te hebben van de omstandigheden en kwam met ruim anderhalve minuut voorsprong het stadion binnen. Nadat hij over de finishlijn was gekomen, nam ging hij rustig strek oefeningen doen op het midden terrein terwijl zijn tegenstanders een voor een het stadion binnen strompelden. Zijn landgenoot Ville Ritola werd uiteindelijk tweede. Het was daarom niet verwonderlijk dat het Finse landen team, het goud wist te winnen tijdens de crosscountry landenwedstrijd.

De Spelen van 1928 in Amsterdam zouden de laatste zijn waaraan Nurmi deelnam. Dit maal won hij goud op de 10.000 meter en zilver op de 5000 meter (achter Ville Ritola zie foto) en de 3000 meter steeplechase. Na zware crosscountry wedstrijd van vier jaar eerder waarbij een groot aantal deelnemers moest opgeven stond deel onderdeel niet langer op het programma. Hierdoor kon Nurmi zijn titel op dit onderdeel niet verdedigen.

Ville Ritola loopt vlak voor Paavo Nurmi tijdens de Spelen in AmsterdamNurmi ging in principe gewoon door met sporten en was bezig zich voor te bereiden op de Olympische Spelen van 1932, die in Los Angeles gehouden zouden worden. Hij werd echter van deelname uitgesloten omdat hij geld zou hebben aangenomen voor zijn hardloop prestaties. Hierdoor was hij niet langer een amateur en mocht dus niet mee doen aan Olympische Spelen.

Gedurende zijn carrière won Nurmi in het totaal negen gouden en drie zilvereren Olympische medailles, en brak hij 22 keer een wereldrecord. Dit grote aantal atletiekrecords was op zich ook weer een record. Pas aan het einde van de eenentwintigste eeuw wist polstokhoogspringer Sergey Bubka vaker een wereldrecord te breken.

Tijdens de openingsceremonie van de Spelen van 1952 in Helsinki stak hij samen met zijn held Kolehmainen het Olympische vuur aan.


Dit artikel is overgenomen van de Wikipedia en valt derhalve onder de GNU
LaplandOnline Vakanties


Stel je individuele Lapland winterrondreis samen
Sneeuwscooter direct vanaf de luchthaven, slee met je husky's diep de wildernis in en slaap gedurende je reis in knusse blokhutten of een eigen gebouwde sneeuwiglo

Meer weten? Lapland online

Finland Reiswijzer
Finland Reiswijzer

Finland Vakanties
Tips van A tot Z
Verzekeren
Vlucht/ hotel boeken
Auto reserveren
Boot reserveren
Finland Reizen - by FINholidays
KanovakantieBookmark and Share
Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:
Vergeet me niet

[ ]
Handige boeken

 
Google Ads
Over de Finlandsite
Klik hier voor een korte profielschets van de Finlandsite. Klik hier voor onze disclaimer (privacy/ copyright/ overname inhoud/ maken van links)
Handig van Finlandsite
QR-code Finlandsite.M
QR-code Twitter.com/FinlandMelding
(QR-code?)

Meerdere newsfeeds

Andere tools


Finlandsite als homepage (IE 5+)
Voeg Finlandsite toe aan Start (IE9+)

Bookmark deze pagina


Finlandsite Nieuws app:
- via Finlandsite
- via Google Play
- via Amazon App Store


Finse economie

- Nieuws via Finlandsite

- Reacties op het Nieuws

- Actuele agenda

- Finland Forum

- Recept v/d week

- De naamdag vandaag

- Weer Finland

- Opbouwtijd Finlandsite (historie)

- Status Database Finlandsite

- Veranderingen aan hoofdpagina

- Bookmark: deze pagina


Diensten via SMS


- iCal Finland Actuele Agenda
(uitleg/ voeg toe)

- JSON Finlandnieuws en Comments


- Finlandsite op Twitter, overzicht
- Finlandnieuws op Twitter
- Finlandsite op Facebook
- Finlandsite op Google+
- Finlandsite op LinkedIn
- Finlandsite op YouTube
- Finlandsite op NuJij
- Finlandsite op Pinterest
- Finlandsite op Netvibes

- Finlandsite via Symbaloo

- Finlandnieuws via Netvibes
- Finlandnieuws via Protopage


- Finland(forum) WebSlice
(vanaf IE8, ook via ieaddons.com)


Finland Accelerator
(vanaf IE8, ook via iegallery.com) Wat is dit?


Finland Chrome Extension- Terug naar de top van deze pagina


- Plaats een banner of maak een link


 
Finlandsite is een product van Glebbeek-Internet

Glebbeek-Internet

nu bent ú aan zet!
Opbouwtijd: 0.1246 sec, 0.0542 van dat voor queries. DB queries: 36.