Finlandsite
Hoofd menu
· Home
» Reizen
Nieuws voor 2017
madiwodovrzazo
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
 
Nieuwsbrieven
FIN-E-Zine
Informatie, achtergrond, diepgang


Finland Nieuwsbrief
Nieuws over en uit Finland


Preview | Powered by FeedBlitz


Aanbevolen: het Finland Nieuws Weekoverzicht. Ontvang wekelijks op zondagochtend het Finland Nieuws Weekoverzicht. Meer informatie? Of direct inschrijven?

Voor onze andere nieuwsbrieven klik hier.
Bart Braafhart - de Laplander van het Jaar 2002 anno 2012
Bart Braafhart, een bijzondere Nederlander. In 2002 werd hij nog Laplander van het Jaar en hadden wij nog een interview met hem*. Jaren was hij werkzaam als Coördinator Toerisme van Salla, Oost-Lapland en Noordoost Finland en was hij projectleider van het succesvolle zomerproject van Lapland met de directe charters van Amsterdam naar Rovaniemi in 2007.

Door omstandigheden raakte hij zijn werk kwijt in 2010, maar hij ging niet bij de pakken neerzitten en hij maakte van zijn hobby deels zijn werk: fotografie. Zo haalden enkele foto's van zijn hand in het verleden al de internationale pers, zoals Spaceweather, National Geographic, MSNBC en NOS.nl. Met ingang van dit jaar is hij begonnen met B.Art Collection. Tijd dus om Bart weer enkele vragen te stellen.

Klik op de foto voor een vergroting

Een van de internationaal bekend geworden foto's van de zonsverduistering - door Bart Braafhart


Bart - Na ruim 12 jaar nog steeds woonachtig in Fins Lapland. Wat trekt je toch om in deze koude contreien te blijven hangen?
Inderdaad is het zo'n beetje de helft van het jaar koud, maar de zomers zijn hier ook prachtig, evenals het voorjaar en de herfst! Die afwisseling, tesamen met geweldige natuurverschijnselen als middernachtzon en noorderlicht, maken het leven hier vele malen mooier en interessanter dan de Randstad waar ik 42 jaar gewoond en geleefd heb.

Hoe zijn de afgelopen 12 jaar je af gegaan?
Beslist niet van een leien dakje, hoewel er vele perioden van grote voorspoed bij waren. Het spannendst was de begintijd, een periode die in het programma "Ik vertrek" voor hoge kijkcijfers zou hebben gezorgd.

Het was vooral zeer enerverend met enorme belevenissen, een avontuur zonder weerga. Veel gereisd ook om Salla en de regio te promoten.
Enkele hoogtepunten: een promoreis naar Japan, de ontmoeting met de Finse president Tarja Halonen en diverse andere Finse hoogwaardigheidsbekleders, de directe radiouitzendingen in NL en BE naar aanleiding van de verkiezing tot Laplander van het Jaar, maar ook het live meemaken van diverse rendierscheidingen, het oormerken van de rendierkalfjes, de viering van m'n 50e verjaardag, de ontmoetingen met door de jaren heen duizendenden Nederlanders en ook de vele internationale toeristen. Wat te denken van het opzetten van de samenwerkingsverbanden? Al die bezoeken aan de Vakantiebeurs in Utrecht.

Werkelijk fantastisch. Maar ook dus de onzekerheid of het werk verlengd zou gaan en kunnen worden. Het bleef altijd bij projecten
en daardoor automatisch contractarbeid.

Je was jaren het gezicht van Salla voor de Nederlanders. Hoe kijk je terug op deze tijd?
Voor vele duizenden ben ik dat blijkbaar nog steeds, getuige de vele reacties die ik nog steeds ontvang.

Zonder het te weten wordt mijn naam vaak genoemd tijdens ontmoetingen tussen mensen in Nederland maar ook daar buiten. Is ook niet zo vreemd natuurlijk als je de enige NL'er bent in een straal van zo'n 100-150km. en op een plekje zit waar dan mede door je eigen toedoen veel Nederlanders samenkomen. Maar, laat daar geen misverstand over bestaan: Allemaal een gevolg van SAMENWERKING!!!

Hoe is het gesteld met je Fins?
Dat is een teer onderwerp. Ook afgelopen september liep ik voor de zoveelste keer (de 12e!) tegen de bekende muur op.

Nooit lukte het om deel te nemen aan een Finse inburgeringscursus. Altijd waren en zijn er te weinig cursisten en omdat ik altijd gebonden was aan de (drukke) werkzaamheden kon ik ook weinig tijd uittrekken voor een eigen studie. Ik ben vooral praktisch bezig geweest en binnen het (internationale) toerisme spreekt men al gauw Engels. Door mijn aanwezigheid heeft men ook veel Engelse spreekvaardigheid kunnen oefenen. En pas nu probeert men alleen Fins met mij te praten. Ik kan me overigens prima redden met de woordenschat die ik heb, maar soms is het lastig om te begrijpen wat de ander zegt. De Finse taal is rijk aan synoniemen en dan woon ik ook nog eens in een streek met een apart dialect.

Heimwee?
Nee, nooit gehad ook. Komt misschien ook dat veel familie en vrienden hier in Salla op bezoek zijn geweest.
Zelfs oud-leerlingen en hun ouders. Dat geeft wel veel warmte en het vervult mij met dankbaarheid. Het geeft aan dat ik absoluut niet vergeten ben en dat oude banden zeer sterk blijken!

Je bent begonnen met je eigen onderneming, B.Art Collection.
Hoe ben je op deze naam gekomen?
De naam B.Art lijkt me simpel als je Bart heet, ik gebruikte hem reeds in Nederland als monogram: De hoofdleter B met daarin art.
Collection betekent in dit geval dat mijn onderneming een grote hoeveelheid onderdelen kent. (Noorderlicht)Fotografie instructie, Noorderlicht multimediashow, (bus)gidswerk, tekstschrijven, verhuur van statieven, fotograaf, birdwatching etc etc.

Wat was de directe aanleiding om aan B.Art Collection te beginnen?
Directe aanleiding was het verlies van een beloofd project waardoor er een periode van werkloosheid aanbrak die bijna twee jaar zou blijken te gaan duren. daar had ik nooit rekening mee gehouden, gezien het feit van de opgebouwde, ongekend unieke ervaring.

Ik kan het niemand kwalijk nemen dat ze me niet in dienst hebben genomen (overal is het geld op), maar dat er zelfs in samenwerkingsverbanden geen gelden vrijgemaakt zijn geworden heeft mij wel diep teleurgesteld. Hieruit blijkt dat de Nederlandse ondernemersgeest anders is. Er is in 10 jaar tijd ruim 1 miljoen euro in mij geïnvesteerd (incl. de projecten) en het rendement was naar schatting minstens 5-10 keer zoveel. Er zijn weinig banken die zo'n rendement hadden...

Wat is B.Art Collection?
Het antwoord op niet versagen, maar op het juiste moment met iets nieuws komen.

Wat maakt B.Art Collection de moeite waard om niet te missen als we toch in de buurt zijn?
Lees daarvoor de commentaren die her en der op het wereldwijde web zijn verschenen.

M'n sterkste punt is uiteraard de ervaring in een een uniek gebied. De praktische kennis, opgebouwd door en met eigen ervaring, levert prachtige resultaten op.

De aangeboden programma's zijn aantrekkelijk geprijsd en zijn inmiddels op hun waarde geschat daar diverse touroperators reeds na 2 weken operationeel te zijn geweest al aangegeven hebben mijn programma's deels als vast onderdeel in hun pakketten voor 2013 op te willen nemen.

Zou je willen reageren op de volgende woorden:
Sauna - als het even kan tweemaal in de week hét rustpunt, inmiddels dus niet meer weg te denken uit het bestaan
Finse winter - geef mij maar een Lapse ( ) heerlijk fris en altijd sneeuw, -40C is echter wel een beetje afzien als je buiten bent (zie video 01.02.2012 Kiutaköngäs)
Sisu - hoewel Finnen zeggen daar alleenrecht op te hebben, denk ik dat ik er nog iets anders en sterkers bij heb: geloof!
Makkara - heerlijk, met sinappi, vooral in de kota bovenop de Sallatunturi
Nederland - zal altijd mijn geboorteland zijn, waar ik tot op heden het grootste deel van mijn leven gewoond heb.
Files - wat zijn dat? De top drie van Nederland heb ik allemaal in gestaan.
Patatje met - komt tegenwoordig met enige regelmaat uit de oven, maar haalt het niet bij de patat van Bolle Klaas in de Frans Bekkerstraat op zaterdagavond gehaald of die van TOGR (voetbalclub waar ik inmiddels 47jaar lid ben).

Meer weten over B.Art Collection:
- Nieuw in Salla!
- B.Art Collection op de site van Salla

Voor wie een jeugdige Bart Braafhart wil zien bij zijn "voetbalcluppie" TOGR, waar hij al 47 jaar lid van is: klik hier. Dit is een iets nieuwere foto van Bart.


* FIN-E-Zine jrg.2 #1
  Bookmark and Share

     

   


Let op: overname van dit artikel is in principe toegestaan, maar wel met bronvermelding en werkende link naar Finlandsite.


Terug naar de categorie pagina   Terug naar de nieuws pagina


Geplaatst door op zaterdag 11 februari 2012 - 21:10:35 | Lees/plaats reactie: 1 |printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
LaplandOnline Vakanties


Stel je individuele Lapland winterrondreis samen
Sneeuwscooter direct vanaf de luchthaven, slee met je husky's diep de wildernis in en slaap gedurende je reis in knusse blokhutten of een eigen gebouwde sneeuwiglo

Meer weten? Lapland online

Februari 2017
Geen gebeurtenissen deze maand.

MDWDVZZ


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:
Vergeet me niet

[ ]
Handige boeken
This site is powered by e107, hosted by NXS and owned by Glebbeek-Internet.
 
Google Ads
Over de Finlandsite
Klik hier voor een korte profielschets van de Finlandsite. Klik hier voor onze disclaimer (privacy/ copyright/ overname inhoud/ maken van links)

Voor contact: finlandsite [at] glebbeek.nl

Handig van Finlandsite
QR-code Finlandsite.M
QR-code Twitter.com/FinlandMelding
(QR-code?)

Meerdere newsfeeds

Andere tools


Finlandsite als homepage (IE 5+)
Voeg Finlandsite toe aan Start (IE9+)

Bookmark deze pagina


Finlandsite Nieuws app:
- via Finlandsite
- via Google Play
- via Amazon App Store


Finse economie

- Nieuws via Finlandsite

- Reacties op het Nieuws

- Actuele agenda

- Finland Forum

- Recept v/d week

- De naamdag vandaag

- Weer Finland

- Opbouwtijd Finlandsite (historie)

- Status Database Finlandsite

- Veranderingen aan hoofdpagina

- Bookmark: deze pagina

Diensten via SMS


- iCal Finland Actuele Agenda
(uitleg/ voeg toe)

- JSON Finlandnieuws en Comments


- Finlandsite op Twitter, overzicht
- Finlandnieuws op Twitter
- Finlandsite op Facebook
- Finlandsite op Google+
- Finlandsite op LinkedIn
- Finlandsite op YouTube
- Finlandsite op NuJij
- Finlandsite op Pinterest
- Finlandsite op Netvibes

- Finlandsite via Symbaloo

- Finlandnieuws via Netvibes
- Finlandnieuws via Protopage


- Finland(forum) WebSlice
(vanaf IE8, ook via ieaddons.com)


Finland Accelerator
(vanaf IE8, ook via iegallery.com) Wat is dit?


Finland Chrome Extension- Terug naar de top van deze pagina


- Plaats een banner of maak een link


 
Opbouwtijd: 0.0948 sec, 0.0254 van dat voor queries. DB queries: 35.