Finland Vakantie Informatie
(aangeboden door Finland Reizen by FINholidays)

A tot Z informatie voor de voorbereiding van uw vakantie naar Finland.
Ook handig wanneer u al een Finland rondreis heeft geboekt

Klik hier om terug te gaan naar de Finlandsite // hoofmenu

Aanbevolen - korte woordenlijst - FinlandVakantieNieuwsbrief

 

 

Finland van A tot Z!

  Inhoud

Hoe mooi kan Finland zijn (filmpje)

Accommodatie
Alarmnummers
Allemansrecht
Apotheken
Autorijden
Design
Elektriciteit
Eten en drinken
F.A.Q. Wintersport en overzicht wintersportbestemmingen met mogelijkheden
(openen in nieuw venster)
Feestdagen
Festivals
Fooi
Gasflessen
Geld
Geschiedenis
Gevonden voorwerpen
Heenreis
Inenting
Invoerbepalingen (ook huisdieren)
Kleding
Klimaat/ temperatuur
Landkaarten, zee- en wandelkaarten
Maten
Medische verzorging
Middernachtzon
Milieubescherming
Muggen
Nieuwsberichten
Openbaar vervoer
Poolnacht
Post
Prijzen
Reisdocumenten
Taal
Telefoon
Televisie
Tijd
Tutoyeren
Veiligheid
Vereniging Nederland-Finland
Verhuur
Verkeersregels
Weer in Finland
(opent in nieuw venster)
Weetjes over Finland
(opent in nieuw venster)
Winkelen

 


Ook aanbevolen
 


Alles weten over kerst in Finland?

Klik op het plaatje voor een vergroting

Meer informatie en bestellen
 

Alles willen weten over de (geschiedenis van de) sauna is?

Klik op het plaatje voor een vergroting

Meer informatie en bestellen


De Finse keuken - recepten
(gewone editie)

Klik op het plaatje voor een vergroting

Meer informatie en bestellen
 


De Finse keuken - recepten
(hardcover editie)

Klik op het plaatje voor een vergroting

Meer informatie en bestellen
 

 


Aanbevolen boekjes van Finlandsite
 

Finland Vakanties - van A tot Z (wintereditie)

Voor de toerist die op vakantie gaat naar Finland heeft Finlandsite dit boekje uitgebracht. Vol met de tips die u op deze pagina vindt. Leuk om te geven als geschenk of handig om mee te nemen als u zelf naar Finland op vakantie gaat

Slechts € 9,99 euro (exclusief bezorgkosten) of € 2,99 als download

Meer informatie en bestellen
 


Finland Vakanties - van A tot Z (zomereditie)

Voor de toerist die op vakantie gaat naar Finland heeft Finlandsite dit boekje uitgebracht. Vol met de tips die u op deze pagina vindt. Leuk om te geven als geschenk of handig om mee te nemen als u zelf naar Finland op vakantie gaat

Slechts € 9,99 euro (exclusief bezorgkosten) of € 2,99 als download

Meer informatie en bestellen
 

Klik hier voor de RSS feed over vakantienieuws Finland / Abonneer u op de Finland Vakantienieuwsbrief
 
 
   

 

 

pand van Finland op Expo 2000
(met dank aan Erik Geurts, http://www.futura.demon.nl/


Accommodatie - terug naar boven

Appartementen
In veel steden worden comfortabele, gemeubileerde appartementen te huur aangeboden. De duur van de huurperiode kan variëren.

Boerderijvakanties
Circa 400 boerderijen zijn ingericht op deze vorm van onderdak. De boerderijen liggen in een ongerepte, landelijke omgeving en meestal aan het water. Hier kunt u vissen, roeien, wandelen en uiteraard ook meehelpen bij het werk op de boerderij, zoals het hooien of het verzorgen van de dieren.
De kamers zijn altijd zeer schoon en bevinden zich in het hoofdgebouw of in een bijgebouw. De badkamer moet meestal gedeeld worden met anderen. een sauna staat u altijd ter beschikking. U kunt volpension, halfpension of een overnachting met ontbijt boeken. Veel boeren verhuren ook appartementen met keuken of zomerhuisjes met zelfverzorging.
De prijzen variëren al naar gelang de standaard van de accommodatie en de ligging.

Campings
In Finland vindt u ca. 350 campings, waarvan ongeveer 200 zijn aangesloten bij de Finse Toeristenvereniging (blauw-wit schild met een tent in een C). Alle terreinen worden van overheidswege gecontroleerd en ingedeeld volgens het 1-2-3 sterrensysteem. De beste tijd voor een vakantie op campings is tussen mei/ juni en augustus/ september, al naar gelang u in het zuiden of noorden van Finland bent. 70 campings zijn het gehele jaar geopend.
Veel campings verhuren ook eenvoudige hutten voor 2 - 6 personen met kookgelegenheid en koelkast, sommige zelfs met verwarming, wasgelegenheid en toilet. Voor caravans zijn in Finland ongeveer 300 terreinen ingericht met stroomaansluiting. Daarvan zijn 100 ook 's winters geopend. Een overnachting kan voor een gezin tussen de € 10,- en € 30,- kosten, al naar gelang het aantal sterren.

Wild kamperen is in principe overal toegestaan, mits er geen schade wordt aangericht of blijvende sporen worden achtergelaten. Hieronder valt onder meer het stoken van vuur, dat dan ook alleen toegestaan is met toestemming van de grondeigenaar. Zie verder Allemansrecht

Tip van de Campersite: "Naar men zegt heb je in Finland het Finse Campingcarnet (is de huidige Scandinavia Card) nodig. Wij hebben in Finland niet altijd een campingcarnet nodig gehad. Wel kregen we, de keren dat we op een camping stonden, korting met deze kaart. Mocht u de kaart aanschaffen dan kunt u dat beter in Finland doen dan in Zweden, omdat de Scandinavië kaart in Zweden aanmerkelijk duurder is. Het is de bedoeling dat de Scandinavische landen er allemaal dezelfde prijs voor gaan rekenen maar tot in 2004 is dit niet het geval. Dit carnet kunt u ook opvragen via internet op de Finse camping site. De kaart krijgt u dan gratis thuisgestuurd. In Finland, of ander Scandinavisch land, koopt u dan een jaarzegel welke op de kaart geplakt wordt."

Vakantiehuisjes/ -dorpen
Meer dan 200 vakantiedorpen en meer dan 10.000 vakantiehuisjes van verschillende klasses staan de reizigers in Finland ter beschikking, voor het merendeel in het centrale merengebied.
De keuze aan vakantiehuisjes varieert van eenvoudige campinghutten tot luxueuze bungalows. Alle zijn echter compleet uitgerust met linnengoed, keuken en -gerei, brandstof alsmede meestal ook een sauna en een roeiboot. U hoeft alleen handdoeken mee te nemen. Steeds meer vakantiedorpen bieden hun gasten een veelzijdig programma aan. Daartoe behoren uitstapjes, trektochten, barbecueavonden, minigolf, tennis, waterskiën, etc. Vaak beschikt het vakantiedorp ook over een restaurant of een cafetaria en vaak is er ook een kampeerterrein bij aangesloten.

Hotels/ motels
Finse hotels en motels zijn nagenoeg altijd van hoge kwaliteit en de kamers beschikken meestal over douche/ WC, radio, telefoon en veelal televisie. Tot de standaarduitrusting van elk hotel behoort een sauna, niet zelden met een zwembad. In de hotel-restaurants worden normaliter de hele dag door warme en koude gerechten geserveerd. Veel hotels organiseren regelmatig dansavonden en zijn zo - vooral op het platteland - een sociaal ontmoetingspunt voor de plaatselijke bevolking. In de meeste hotels buiten Helsinki is het ontbijt (bijna altijd een buffet) bij de prijs inbegrepen. 
Hotelcheques in Finland zijn gebruikelijk: Finncheque, Pro-Skandinavia Hotelcheque, Scandic Holiday Cheque en Best Western Cheque Scandinavia. Hotelcheques zijn verkrijgbaar via uw touroperator of reisbureau.
In de hotel-restaurants worden normaliter de hele dag door warme en koude gerechten geserveerd. Veel hotels organiseren regelmatig dansavonden en zijn zo - vooral op het platteland - een sociaal ontmoetingspunt voor de plaatselijke bevolking. In de meeste hotels buiten Helsinki is het ontbijt (bijna altijd een buffet) bij de prijs inbegrepen.
Een bijzondere status hebben de zomerhotels, die geopend zijn van 1 juni tot 31 augustus en buiten die periode in gebruik zijn als studentenhuis. Zij zijn weliswaar van alle gemakken voorzien, maar hebben een lager niveau aan comfort. Ze zijn dan ook goedkoper dan normale hotels.

Tip van Marco Derksen (via Twitter): neem in de zomer, als je toch in Helsinki moet zijn, gewoon eens een duur hotel. Je zult merken dat de prijzen soms nog lager liggen dan die van de goedkopere hotels, die veelal zijn volgeboekt. Reden is dat er in de zomer nauwelijks zakelijk gebruik wordt gemaakt van deze, duurdere, hotels.

Jeugdherbergen 
Finland beschikt over ca. 140 jeugd- en gezinsherbergen (Finnhostels), die door het hele land te vinden zijn. De meeste herbergen zijn alleen in de zomer geopend en verschillen zeer in type en niveau. Ook de kamers zijn zeer verschillend en variëren van gezinskamers met 2-4 bedden tot grote slaapzalen. De herbergen hebben over het algemeen een relatief hoge standaard. Bezitters van de internationale jeugdherbergpas krijgen korting.

Kuur- en fitnesscentra 
In Finland zijn de laatste jaren kuurbehandelingen uiterst populair geworden. Kuurbaden in Finland zijn in feite moderne hotels met de nodige speciale voorzieningen voor een medische en therapeutische begeleiding. De kuurhotels bieden meestal verschillende soorten gezondheidsbaden en massages, therapie op natuurlijke basis en vaak ook cosmetische behandeling. Bovendien kunnen vasten, vermageringskuren, revalidatie en ontspanning op het programma staan.
In Finland bevinden zich ca. 36 kuurcentra, die meestal fraai zijn gelegen in de vrije natuur en naast de verzorging van de gezondheid ook geschikt zijn voor een ontspannende vakantie.

Neemt u gerust een kijkje op onze vakantielink pagina, waar u vele aanbieders kunt vinden van accommodatie: http://finlandvakantie.startkabel.nl.


Alarmnummers - terug naar boven

Ook in Finland maakt men gebruik van het internationale alarmnummer 112. Dit nummer geldt voor zowel de politie, de brandweer en de ambulance. U krijgt dan verbinding met een centrale, waar u precies kunt uitleggen waarvoor u belt.

In geval van nood kunt u vanuit elke telefooncel gratis het alarmnummer 112 bellen.

Meer informatie over noodgevallen, wat te doen en met wie contact te zoeken: www.112.fi


Allemansrecht - terug naar boven

Het Allemansrecht is uniek en de belangrijkste basis voor recreatie in Finland, het biedt iedereen de mogelijkheid om land van iemand anders te betreden, om te zwemmen in en varen op andermans water en om bloemen, bessen en paddenstoelen te plukken. U wordt geacht de regels met betrekking tot het allemansrecht te kennen.

Wat is toegestaan:

Het is verboden om:


Apotheken - terug naar boven

Medicijnen zijn alleen verkrijgbaar in apotheken (Apteekki). Voor nadere inlichtingen zie ook "Medische verzorging".


Autorijden - terug naar boven

Denk aan de nieuwe regels voor kinderzitjes in de auto!  

Finland heeft een uitstekend wegennet. De hoofdwegen zijn geasfalteerd, B-wegen zijn veelal onverhard. De kwaliteit is desalniettemin redelijk tot goed, omdat de bodem erg hard is en onderhoud gebeurt door middel van het strooien van steentjes, waardoor minder slijtage plaatsvindt. 's Winters zijn winterbanden verplicht in de periode november/ december – februari/ maart.

Andere belangrijke zaken met betrekking tot autorijden in Finland:

Rijden onder invloed van alcohol of andere verdovende middelen is in Finland streng verboden. De promillegrens ligt bij 0,5. Overtredingen leiden tot hoge geld- of gevangenisstraffen.

Elanden en rendieren
Elanden steken de weg vooral in de schemering over. Let met name op in de zomerperiode, aangezien jonge elanden in de tijd erg onvoorzichtig zijn. Houdt u zich daarom ook ’s-avonds aan de aangegeven maximumsnelheid als u in een bosrijk gebied rijdt en de weg aan weerszijden niet is afgezet met hekken (ook al is het niet druk!). Rendieren zoeken 's zomers de rijweg op om minder last van de muggen te hebben. Het is daarom raadzaam de waarschuwingsborden te respecteren en voorzichtig te rijden. Na een ongeval waarbij dieren betrokken zijn, dient u dit onmiddellijk bij het dichtstbijzijnde politiebureau ('poliisi') te melden (of het alarmnummer 112). Rendieren komt u met name tegen in het noorden van Finland (Lapland); let op dat als deze dieren op de weg staan, zij niet zomaar aan de kant gaan als u komt aanrijden! Tip van Ronald Eveleens (www.kuusamonportti.com): gewoon een tik op het achterwerk geven en de dieren gaan er vandoor!

Belangrijke papieren
Elke buitenlander die een motorrijtuig rijdt, moet een geldig nationaal rijbewijs bij zich hebben. Het voertuig moet voorzien zijn van een landensticker. Een groene verzekeringskaart is niet verplicht, maar wel raadzaam, om bij eventuele ongevallen de afwikkeling te vereenvoudigen. Voor voertuigen die afkomstig zijn uit een land dat niet is aangesloten bij de overeenkomst over het internationale verzekeringsbewijs, moet aan de grens een speciale WA-verzekering afgesloten worden. Deze is dan geldig voor Finland, Zweden en Noorwegen.

Snelheden
In de bebouwde kom (geel bord met zwart silhouet van een dorp/stad) geldt doorgaans een maximum snelheid van 50 of 40 km/u; deze laatste snelheid wordt apart aangeduid binnen de bebouwde kom en is vaak van toepassing binnen woonwijken of centra van steden. Daarbuiten van 100 km/u op provinciale-/landwegen. Op autosnelwegen geldt in de zomer een max. snelheid van 120 km/u, in de winter 100 km/u. De voorgeschreven maximum snelheid is altijd door borden aangegeven. Indien geen borden aanwezig zijn, mag niet sneller worden gereden dan 80 km/u. Denkt u er aan dat snelheidsovertredingen zwaar worden beboet: deze zijn inkomensafhankelijk (maar hoogstwaarschijnlijk niet voor buitenlanders). Tevens zijn en worden in Finland, met name in de omgevingen van Helsinki en Turku, veel snelheidscamera´s geplaatst. Het is overigens opletten in de periode dat de snelheidsborden worden aangepast van zomer- naar wintersnelheid: de politie wil in deze tijd nog wel eens snelheidscontroles houden.

Met ingang van de winter in 2004 zullen de snelheden worden aangepast in de winter. Op een deel van de snelwegen zal 80 kilometer per uur het maximum worden. Aanleiding is het busongeluk geweest, eerder in 2004. Klik hier voor nieuws rondom dit ongeluk.

Veerponten
Veerponten ('lossi') worden beschouwd als voortzetting van de weg en zijn daarom gratis.

De verkeersborden stemmen over het algemeen overeen met die in Nederland. Verschil: de velden zijn meestal geel i.p.v. wit in verband met de sneeuw in de winterperiodes.

Wie betrokken raakt bij een ongeval kan het alarmnummer 112 bellen (vanuit telefooncel gratis). Verkeersongevallen dienen onmiddellijk te worden gemeld bij het bureau van de Finse motorrijtuigenverzekering. Daar worden de schadeclaims behandeld waarbij buitenlandse voertuigen betrokken zijn.

Adres:
Liikennevakuutusyhdistys
Bulevardi 28
FIN-00120 HELSINKI
Tel. +358 (0)9-680401
www.lvk.fi/ic

Handig om te weten: bij pech onderweg met de auto kunt u contact zoeken met de Finse wegenwacht: klik hier voor meer informatie. Let er op dat de bekende felgekleurde vestjes, voor als u pech onderweg krijgt, ook in Finland zijn verplicht!

Het is ook mogelijk uw route in Finland te plannen: klik hier.

In heel Finland komt u de i borden tegen. Deze borden zijn in de steden meestal groen met een witte letter i. Deze borden verwijzen naar een Tourist Inform. Veel van deze VVV kantoortjes hebben beperkte openingstijden. Langs de autowegen staan vaak blauwe borden met de witte tekst OPASTUS INFORMATION. Hier vindt u de informatie en de bezienswaardigheden van de omgeving en/of van een naburige stad of dorp. Algemeen geldt: hier kunt u de meest recente informatie vinden. Langs de wegen komt u ook regelmatig een bord met het zogenaamde Vikingteken tegen. Dit geeft een bezienswaardigheid aan. In de eerste plaats zijn dit aanwijzingen voor de Finnen zelf. Langs de Russische grens verwijzen deze tekens bijvoorbeeld vaak naar oorlogsmonumenten. N.B. Niet alles wat de Finnen bezienswaardig achten is ook voor toeristen interessant! Een tamelijk nieuw bord is een groot zwart rechthoekig bord met een witte korenaar. Dit bord verwijst naar een persoon of kleinschalig bedrijfje met verkoop aan huis. De producten die verkocht worden, hebben een natuurlijke basis.

Een goede wegenkaart is onontbeerlijk bij een autorondreis. Goede wegenkaarten zijn verkrijgbaar bij de ANWB. In Finland zijn bij de benzinestations gratis wegenkaarten verkrijgbaar waarop de wegwerkzaamheden zijn aangegeven.

Voorrang 
In Finland geldt in principe dat rechts voorrang heeft. Er zijn beduidend minder voorrangswegen dan in Nederland; bij veel kruisingen die voorrangskruisingen zijn, ontbreekt veelal een aanduiding voor degene die voorrang krijgt. Een voorrangskruising herkent u door de rechts en/of links van de kruising aangebrachte haaientanden en het driehoekige bord "voorrang verlenen", dat in Finland geel met een rode rand is, voor degenen die voorrang moeten verlenen. De trams in Helsinki hebben altijd voorrang. Bussen met een toegelaten snelheid van 60 km/u hebben voorrang bij het vertrek van de bushalte.

Enkele verklaringen bij de teksten op (verkeers)borden:
aja hitaasti langzaam rijden
aluerajoitus regionale snelheidsbeperking
keskusta centrum
kielletty verboden
kiertotie omleiding
lautta, lossi veerpont
lentoasema vliegveld
lähtöselvitys inklaring
maantie straatweg
moottoritie autosnelweg
näkötorni uitzichtstoren
opastus informatie
posti postkantoor
rautatieasema spoorstation
satama haven
sateella liukas slipgevaar bij nat wegdek
silta brug
kokeile jarruja remmen testen
tietyö bouwwerkzaamheden
uimaranta badstrand
valtatie rijksweg


Design - terug naar boven

Een paar grote Finse design-namen:

Aarikka Design uit hout, gebruiksvoorwerpen, sieraden
Annikki Karvinen Exclusieve dameskleding van kleurrijke Poppana (op speciaal manier geweven katoenen stof)

Arabia

Glas, aardewerk, sierstenen, kunstobjecten, huisraad
Artek Meubels van de architect en designer Alvar Aalto
Iittala Glazen gebruiks- en kunstvoorwerpen
Kalevala Koru Traditionele zilveren- en bronzen sieraden naar historische modellen
Karhu Sportkleding, sportgerei
Lapponia Exclusieve zilveren- en gouden sieraden
Marimekko Mode en accessoires, tricots, shirts, tassen, stoffen
Pentik Keramiek, bont en leren kleding

 


Elektriciteit - terug naar boven

Het Finse elektriciteitsnet heeft 230V (50Hz) wisselstroom. De normen voor apparaten en contactdozen zijn dezelfde als in de Benelux. Let op dat de telefoonaansluitingen anders zijn.


Eten en drinken (zie ook deze site) - terug naar boven

De Finse keuken biedt een reeks interessante - gedeeltelijk regionale - inheemse specialiteiten en getuigt zowel van een westerse (Scandinavische) invloed, als van een Russische. In het land van de meren ligt natuurlijk het accent op visgerechten, vooral zalm (lohi), regenboogforel (kirjolohi), meerforel (siika), snoek (hauki) en Baltische haring (silakka) alsmede baars (ahven) en kleine marene (muikku). Vleesgerechten - afgezien van rendier en wild - zijn meestal beïnvloed door de Europese - in het bijzonder de Franse - keuken. Bij nagerechten overheersen de Finse tradities.

Enkele specialiteiten uit de Finse keuken:

Hoofdgerechten

graavi lohi gemarineerde zalm

graavi kirjolohi

gemarineerde regenboogforel

rosolli

bietensalade met haring

rapu

rivierkreeft, vanaf juli

mäti

kuit van Finse zoetwatervissen, smakelijke kleine, gele of oranje kuit, geserveerd met gehakte ui en zure room

porkkanalaatikko

wortel ovenstoofschotel

lanttulaatikko

koolraap ovenstoofschotel
maksalaatikko lever ovenstoofschotel

Soepen

kesäkeitto zomersoep met veel groenten in melk bereid

kalakeitto

vissoep

lohikeitto

zalmsoep, beide met melk, aardappelen en dille bereid
hernekeitto zeer smakelijke erwtensoep
korvasienikeitto morillesoep, crèmesoep met geurige bospaddestoelen

Regionale specialiteiten

karjalanpaisti

Karelische stoofpot, met rund-, schaaps- en varkensvlees
poronkäristys rendierhachee, geserveerd met aardappelpuree en vossebessen
poronpaisti rendierbout

karjalaapiirakat

Karelische pasteitjes van roggemeel met een vulling van rijst of aardappelpuree, warm geserveerd met eiboter (munavoi)

kalakukko

vis en spek in roggebrood gebakken, typisch voor Oost-Finland, vooral de regio Kuopio
mustamakkara gegrilde bloedworst, specialiteit uit Tampere, geserveerd met vossebessen

Zoetwaren

pulla koffiebrood van gistdoeg
kiisseli fris nagerecht van bessen geserveerd met melk of slagroom

Drankjes

kotikalja

eigen gebrouwen bier uit water, mout, suiker en gist, drankje met een laag alcoholgehalte, dat bij geen enkel boerenbuffet ontbreekt 

Likeuren van Finse bosbessen

lakkalikööri van de arctische, gele moerasbraam met een hoog vitamine C-gehalte en een unieke smaak, zoet maar zeer krachtig
puolukkalikööri een frisse likeur van vossebessen
karpalolikööri met de krachtige smaak van veenbessen
mesimarjalikööri van de zeldzame, arctische framboos, zoet met een delicate, exclusieve bessensmaak
 

Finse champagne 
Ja, u leest het goed! Er bestaat ook een uitstekende Finse champagne uit witte aalbessen en kruisbessen. De beide merken Kavaljeeri en Elysée zijn vooral als droge (= kuiva) aan te raden. 

Fins bier  
Het zeer frisse en licht smakende bier wordt in diverse Finse brouwerijen gebrouwen. Alcoholvrij bier en lichtbier (pils) is verkrijgbaar in supermarkten, sterk bier alleen in de "Alko" staatswinkels. Hier zijn ook buitenlandse biersoorten te koop. Het wijnaanbod is ruim gesorteerd. Enkele brouwerijen zijn Lapin Kulta en Karhu.

Sterke drank 
Een bestseller is nog altijd de "Koskenkorva", een uit tarwe gedestilleerde wodka met 38% alcohol, waarvan veel kenners menen dat dit de "echte" wodka is. Zonder twijfel esthetisch het fraaist is een "ijzige" fles Finlandia vodka. 

Levensmiddelen  
Het aanbod is zeer veelzijdig. Afgezien van de kruidenierswinkels (meestal met zelfbediening) en supermarkten worden levensmiddelen ook te koop aangeboden op de levensmiddelenafdelingen in grote warenhuizen en - met een beperkt aanbod - in veel kiosken. Zie ook onder "prijzen". 

Restaurants  
Voordelige gerechten bieden de "baari" of "kahvila", de zelfbedieningsrestaurants waar afgezien van licht bier geen alcoholische drank wordt geschonken. Smakelijke maaltijden tegen lage prijzen zijn vaak ook te krijgen in wegrestaurants en kleinere hotels, waar vaak een buffet met koude en warme gerechten klaar staat. De gebruikelijke maaltijden zijn: ontbijt 7-10 uur, lunch 11-14 uur, diner 16-19 uur en avondmaal 19-24 uur. Normaliter is de warme keuken de gehele dag geopend. De sluitingstijden van restaurants liggen 's avonds tussen 23.00 en 02.00 uur, die van nachtclubs tussen 02.00-04.00 uur. Een half uur voor sluitingstijd wordt er geen alcohol meer geschonken. De gasten worden hierop attent gemaakt door een kort uitschakelen van het licht. De standaardmaat is 4 cl voor sterke drank, 12 cl voor tafelwijn en 8 cl voor de andere wijnen. Een voordelige en goede wijn is de Karahviviini, die u per karaf kunt kopen.


Feestdagen - terug naar boven

Vanwege de lange winter doen de Finnen het in de zomer rustig aan. Voor zover mogelijk grijpen mensen met hogere inkomens elke gelegenheid aan om met vakantie te gaan. Net als in de meeste andere Noord-Europese landen begint de zomervakantie al voor de Midzomerdag in juni.

In juli zijn de meeste bedrijven gesloten. Een zakelijk bezoek aan Finland kan men het beste tussen begin september en eind mei plannen. De beste dagen voor zakelijke afspraken zijn maandag tot en met donderdag. Vooral 's zomers vertrekken de Finnen op vrijdag al vroeg naar hun weekendhuisjes op het platteland.

De volgende feestdagen worden in Finland actief gevierd:

- Nieuwjaar: 1 januari
- Driekoningen: 6 januari
- Goede Vrijdag: veranderlijke datum
- Pasen: veranderlijke datum
- Dag van de arbeid: 1 mei
- Hemelvaartsdag: veranderlijke datum
- Pinksteren: veranderlijke datum
- Midzomerfeest: eerste zaterdag na 20 juni
- Allerheiligen: veranderlijke datum
- Onafhankelijkheidsdag: 6 december
- Kerstmis: 24, 25 en 26 december

Voor de meest recente data: klik hier


Festivals - terug naar boven

Finland heeft ook op cultureel gebied een zeer eigen karakter. Er is in Europa nauwelijks een land waar zoveel festivals gehouden worden als in Finland. Het aanbod reikt van internationale operafestivals tot boerentheater, van jazz tot kamer- en volksrnuziek. Voor meer informatie: http://www.festivals.fi/.


Fooi  - terug naar boven

In principe rekenen in Finland alleen bagagedragers op fooien. In hotels en restaurants is de bediening inclusief. In restaurants geeft men de portier een bedrag van enkele euro's voor de garderobe. Uiteraard kunt u altijd, wanneer u bijzonder tevreden bent met de bediening, toch een fooi geven.


Gasflessen - terug naar boven

Buitenlandse gasflessen worden bij Finse tankstations niet geruild. Het is daarom aan te raden voldoende gasflessen mee te nemen voor de hele vakantie. 


Geld - terug naar boven

Zoals bekend, is in 2002 de euro ook in Finland ingevoerd als enige betaalmiddel. Wisselen is dus niet meer nodig. De prijzen in Finland zijn onder strenge controle van de overheid blijven staan. Regelmatig deden bepaalde commissieleden inkopen e.d. en vergeleken de prijzen van na de invoering van de euro met die van vóór de invoering van de euro. Desondanks is er sprake van een prijsstijging, die zich met name na de 1e helft van 2002 lijkt af te tekenen. Veel Finnen hebben het gevoel dat de prijzen inderdaad door de invoering van de euro zijn gestegen en hebben nu moeite met omgaan met hun geld.

Voor de invoering van de Euro was de Finse Mark (Markka) het wettige betaalmiddel. Deze bestond uit 100 Penni(ä). De wisselkoers was vanaf oktober 1999 niet meer aan verandering onderhevig in het kader van de Euro.
1 Euro = 5,94573 FIM
1 Euro = 2.20371 HFL
1 Euro = 40,3399 BEF
1 Euro = 40.3399 LUF

De Finse euromunten zijn zeer gewild bij de verzamelaars. Met name de muntstukken van 1 en 2 eurocent, aangezien deze vrijwel direct aan het begin van 2002 uit de roulatie zijn genomen. Immers, in de Finse wet staat aangegeven dat bedragen afgerond moeten worden op 5 cent, hetgeen de muntstukken overbodig maakt. Deze worden dan ook geslagen maar niet meer in roulatie gebracht, waardoor ze een gewild verzamelobject zijn geworden. Op www.mint.fi is meer informatie te verkrijgen. Ook de webmaster van de Finlandsite heeft meer informatie (info@glebbeek.nl).

Creditcards zoals Access, American Express, Diner's Club, Eurocard, Mastercard en Visa zijn in Finland zeer gebruikelijk en worden geaccepteerd door de meeste hotels, autoverhuurbedrijven, warenhuizen en veel restaurants en winkels. Let wel op dat regelmatig gevraagd zal worden om uw paspoort(nummer) ter verificatie. Reischeques worden aangenomen in banken, reisbureaus en veel hotels en restaurants. Pinnen is met Nederlandse bankpas en Giromaatpas (voorzien van logo's Maestro, Eurocheque, Pictogram, Citrus en Eurocard-Mastercard) bij 2100 van de in totaal 2300 geldautomaten in Finland mogelijk. Deze geldautomaten zijn herkenbaar aan de naam 'OTTO'. Tot 1 juli 2002 was u voor het opnemen van een geldbedrag bij een automaat een vergoeding verschuldigd, maar sinds die datum en onder druk van een Europese verordening hebben de Nederlandse banken dit afgeschaft. Voor de in- en uitvoer van deviezen gelden geen beperkingen.

Let op dat het wettelijk verplicht is dat bij het betalen met een credit card in Finland om een pincode wordt gevraagd. Heeft u deze niet, dan mag u veelal afrekenen na het tonen van een paspoort.


Geschiedenis - terug naar boven

Naar de nieuwste stand der kennis kwamen de voorouders van de Finnen ca. 9.000 jaar geleden, direct na de laatste ijstijd, vanuit het zuiden en zuidoosten naar het huidige Finland. 
Het christelijke geloof kwam ongeveer 1.000 jaar geleden gelijktijdig vanuit het oosten en het westen naar Finland, zodat het land tegenwoordig twee staatsreligies kent (86% van de bevolking is evangelisch-luthers en ca. 1% Russisch-orthodox). Tijdens de kruistochten in de 12e en 13e eeuw kwam Finland onder het bewind van de Zweedse kroon. In het begin van de 16e eeuw werd Finland een hertogdom. Toen de opmars van het grote Russische rijk begon, kwam het steeds vaker tot schermutselingen tussen Zweden en het tsarenrijk. Een verdrag tussen Napoleon en Alexander 1 gaf Rusland de vrije hand in de bezetting van Finland, en tijdens de oorlog van 1808-1809 bezette het Russische leger geheel Finland. Tsaar Alexander I verleende Finland de status van een grotendeels autonoom grootvorstendom met behoud van de Zweedse wetten en met een eigen munteenheid, post en spoorlijn en met Zweeds en Fins als officiële landstalen. In 1812 werd Helsinki hoofdstad. Onder tsaar Nicolaas 11 kregen de panslavisten de macht in handen en werd begonnen met de onderdrukking van nationale minderheden. Dat moesten de Finnen weldra ook ondervinden. De nederlaag van Rusland in de oorlog met Japan en de daarop volgende nationale onrusten dwongen de tsaar echter tot concessies; Finland kreeg bijvoorbeeld een eigen parlement. In 1906 benutte Finland de kans om een eigen, uiterst progressieve volksvertegenwoordiging in het leven te roepen. Dit leidde tot zowel actief als passief kiesrecht voor mannen en vrouwen. 
Na de ineenstorting van het tsarenrijk in 1917 verklaarde Finland zich op 6 december van datzelfde jaar onafhankelijk. Tijdens de daaropvolgende burgeroorlog tussen linkse en rechtse groeperingen wonnen de "witten" met behulp van Duitse hulp van de "roden". Finland werd in 1919 een democratie naar westers voorbeeld, met een liberaal economisch systeem.
De vrede duurde niet langer dan 20 jaar. Stalin verlangde dat Finland afstand deed van gebieden ter beveiliging van de Russische flank bij Leningrad. Na de weigering van de Finse regering brak de winteroorlog van 1939-1940 uit. Na aanvankelijk enkele verrassende overwinningen te hebben geboekt moesten de Finnen onder generaal Mannerheim capituleren en bepaalde gebieden afstaan aan Rusland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde Finland de zgn. "Voortzettingsoorlog" om deze verloren gebieden terug te krijgen. Tijdens het verdrag van 1947 werden grote delen van Karelië echter definitief bij Rusland ingedeeld. Finland moest aan Rusland bovendien schadevergoedingen betalen van meer dan 500 miljoen US-dollars, en tegelijkertijd het eigen land weer opbouwen en de 400.000 vluchtelingen uit Karelië onderdak bieden; een grote opgave. Desondanks ontwikkelde Finland zich binnen een paar decennia tot een welvarende staat met een voorbeeldige sociale zekerheid, een hoge levensstandaard en de nieuwste technologie. 

Zie de Finlandsite voor meer Finse historie.


Gevonden voorwerpen - terug naar boven

Bureau voor gevonden voorwerpen (Loytotavara)

Van buiten Finland
+358 600 41006

Klantenservice:
Tel.0600-41006
(binnen Finland)

0900 109 09 09
(uit Zweden)

Openingstijden
Ma-Vr 9-18

Adres:
Mäkelänkatu 56
00510 Helsinki

Fax: +358 600 14108
in Finland 0600 14108
(1.67EUR/fax)

Postadres: 
Löytötavaratoimisto (Bureau voor gevonden voorwerpen) 
P.O. Box 151, FIN-00511 Helsinki 


Heenreis - terug naar boven

Het hieronder gegeven overzicht is niet volledig

Het is mogelijk om op verschillende manieren naar Finland te reizen: al dan niet rechtstreeks per vliegtuig, per auto (in combinatie met veerboten) en indirect per bus of trein.

Per vliegtuig
De volgende luchtvaartmaatschappijen vliegen van Nederland/ België naar Finland; uitgangspunt is vertrek vanaf Schiphol en Brussel naar Helsinki-Vantaa, tenzij anders aangegeven. Tussen haakjes staat aangegeven of er wel of geen overstap noodzakelijk is.

Dit overzicht is niet volledig en beperkt zich tot de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen.

Met de auto (in combinatie met veerboten)
Er zijn meerdere wegen die naar Finland leiden.

Via Duitsland
Finnlines vaart vanuit Travemünde en Rostock in Duitsland rechtstreeks naar Helsinki in Finland. Passagiers overnachten onderweg aan boord.

Het is ook mogelijk om via Puttgarden de boot te nemen naar Denemarken, van Denemarken (Helsingör) naar Zweden (Helsingborg) en vervolgens van Stockholm naar Turku of Helsinki in Finland (al dan niet met tussenstop op de Åland Eilanden. Een andere mogelijkheid is om rond de Botnische Golf om te rijden naar Finland.

De volgende veerbootmaatschappijen bieden op deze routes hun diensten aan:

Overigens is er ook een vaste verbinding tussen Denemarken en Zeden, de Oresund Link (tolbrug).

Via Polen en Baltische staten
Een andere mogelijkheid om naar Finland te reizen per auto is via Duitsland, Polen, Litouwen en Letland naar Estland. Vanuit de hoofdstad Tallinn kan vervolgens met de ferry een oversteek naar Helsinki worden gemaakt.

De volgende maatschappijen bieden tussen Tallinn en Helsinki hun diensten aan:

Omrijden via Rusland (St-Petersburg) is ook mogelijk, alleen dient dan wel van te voren een visum te worden aangevraagd.

Met de bus
Vanuit Nederland is er een Eurolines busverbinding naar Stockholm. Vandaar kunt u met de boot naar Helsinki of Turku. 

Informatie en boekingen bij: 
Eurolines Nederland
Julianaplein 5 
1097 DN Amsterdam 
Tel. 020-560 8788 
Fax. 020-560 8757 
Internet: www.eurolines.nl 
E-mail: info@eurolines.nl

Vanuit Brussel en Antwerpen zijn er wekelijks busverbindingen naar Stockholm. Van daar kunt u met de boot naar naar Helsinki of Turku. 

Informatie en boekingen bij: 
Eurolines België 

Place Solay 4 
1030 Bruxelies 
Tel. 02-274 13 70 (02-274 13 50 voor de reserveringsafdeling)
Fax. 02-201 11 40
Internet: www.eurolines.be 
E-mail: info@eurolines.be 

Met de trein
De treinreis loopt via Kopenhagen en Stockholm naar Turku. Vanaf de haven van Turku heeft u aansluiting op de verbinding naar Helsinki. De treinverbindingen binnen Finland brengen u tot in het zuiden van Lapland. De rederijen Silja Line en Viking Line bieden reducties voor senioren, scholieren, studenten en houders van de Interrail, Eurail en Scanrail. Een andere mogelijkheid is de treinreis via Warschau en St. Petersburg. Voor deze reis zijn visa verplicht. Tickets via uw reisbureau of bij de NS-internationaal of de NMBS

Google is een handig hulpmiddel bij het plannen van de treinreis. Klik hier voor een voorbeeld.

Zie ook ons vakantielink overzicht, rubriek Vervoer


Inenting - terug naar boven

Voor Finland zijn geen inentingen voorgeschreven.


Invoerbepalingen - terug naar boven

Binnen de EU reizend mocht men het volgende meenemen naar/ uit Finland:

Alcoholische dranken
Persoon van 20 jaar of ouder:
1 liter sterk drank (meer dan 22%) en

Persoon van 18 jaar of ouder:
3 liter aperitief (maximaal 22%) of mousserende wijn en
5 liter andere wijnen en
32 liter bier

Tabak
Persoon van 17 jaar of ouder:
300 sigaretten of
150 cigarillo's (max.3 gram elk) of
75 sigaren of
400 gram pijptabak of shag

In 2004 zijn bovenstaande beperkingen opgeheven voor personen die uit een EU land komen. Klik hier voor de laatste informatie (in het Engels). N.B.: als de hoeveelheid producten die worden geïmporteerd dusdanig groot is dat dit verder gaat dan persoonlijk gebruik, zal men onderhevig zijn aan belastingbepalingen als ware het bestemd voor commercieel gebruik. Personen uit de landen uit Oost-Europa die later zijn toegetreden vallen nog niet onder deze regel.

Op 1 juli 2014 zijn weer bepaalde beperkingen van kracht geworden, zie het relevante nieuwsartikel op Finlandsite.

Reizigers die Finland binnenkomen uit een land buiten de EU mogen de hierboven vermelde producten belastingvrij en zonder opslagen invoeren voor eigen of familiegebruik. Een persoon die woont in een land buiten het Europese Economische Gebied (= EU-landen, Noorwegen, IJsland), en die in Finland over land of over zee arriveert en in Finland op andere manier verblijft dan in "transit" voor een maximale tijdsduur van 72 uren, mag geen alcohol importeren.

Komend naar of vertrekkend uit Finland uit of naar een land van buiten de EU mag men meenemen:

Alcoholische dranken
Persoon van 20 jaar of ouder:
1 liter sterk drank (meer dan 22%) en

Persoon van 18 jaar of ouder:
2 liter aperitief (maximaal 22%) of mousserende wijn en
2 liter andere wijnen en
16 liter bier

Tabak
Persoon van 17 jaar of ouder:
200 sigaretten of
100 cigarillo's (max.3 gram elk) of
50 sigaren of
250 gram pijp tabak of shag

In aanvulling op het bovenstaande mag een reiziger die van buiten de EU in Finland arriveert, dezelfde hoeveelheid tabaksproducten en alcoholische dranken vrij van invoerbelasting invoeren, zoals dit ook binnen de EU geldt, mits hij kan aantonen dat er in een andere Lidstaat van de EU over deze aankopen belasting is betaald.

Huisdieren 
Het dier (hond, kat, fret) dat wordt meegenomen naar Finland, moet beschikken over een Europees dierenpaspoort.

Het dier moet minimaal 3 weken voor aanvang van de reis zijn ingeënt tegen hondsdolheid, ofwel rabiës; deze inenting mag in principe hoogstens 12 maanden oud zijn. Houdt u ook rekening met de bepalingen in de doorreislanden. Het dier moet bovendien te identificeren zijn middels een chip of goed leesbare tatoeage.

Dieren jonger dan 3  maanden hoeven niet te worden ingeënt tegen hondsdolheid. Deze jonge dieren zijn alleen toegestaan indien het direct van de fokker in Finland wordt geïmporteerd. Hiervoor is een verklaring van de fokker voor nodig.

Ontworming tegen lintworm is verplicht. Dit moet gebeuren door de dierenarts, binnen 30 dagen voor aankomst in Finland. Datum, merk en dosis dienen in het dierenpaspoort te worden genoteerd.

Op de site van de KNMvD staat de meest actuele informatie omtrent de eisen wanneer u uw huisdier mee op reis wilt nemen. Kijk op www.knmvd.nl. U kunt u ook contact zoeken met:

VWA (Voedsel en Waren Autoriteit)
Bezoekadres
CentreCourt
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag

Postadres
Voedsel en Waren Autoriteit
Postbus 19506
2500 CM Den Haag

Telefoon
(070) 448 48 48

Fax
(070) 448 47 47

E-mail
info@vwa.nl

Website:
www.vwa.nl

Zie ook: Beperkende regels Finland voor invoer van huisdieren

Motorvoertuigen 
De invoer van motorvoertuigen voor eigen gebruik is tolvrij. Auto's met buitenlandse kentekens zijn max. 1 jaar in Finland toegelaten. De brandstof in uw hoofdtank is belastingvrij. 

Diversen 
Melk- en eierprodukten, vis (-produkten) en vlees (-produkten) voor eigen gebruik mogen vanuit EU-Ianden vrij worden ingevoerd. Er bestaan beperkingen voor de invoer van planten, wapens, medicamenten (ander dan voor eigen gebruik) etc. Nadere inlichtingen bij de Finse douane: www.tulli.fi.


Kleding - terug naar boven

In Finland kan het in de zomer weliswaar echt warm worden, maar toch is het raadzaam ook warme kleding en regenkleding in te pakken. De Finnen kleden zich informeel. Alleen ter gelegenheid van zakelijke bijeenkomsten, in elegante restaurants of bij officiële gelegenheden wordt formele kleding verwacht. 


Klimaat/ temperatuur - terug naar boven

Dankzij een landklimaat met warme zomers en koude winters bereikt Zuidoost-Finland in de zomer de hoogste gemiddelde temperaturen van Scandinavië. De Finse westkust behoort tot de zonnigste gebieden van Noord-Europa. Maar wat belangrijker is: de Finse lucht is fris en zuiver. De watertemperaturen in de ondiepe meren en baaien lopen door de lange zonnestraling vanaf midden juni op tot meer dan 20° Celsius. 

Gemiddelde middagtemperaturen (in Celsius) in Helsinki 
mei: 13,7 ° C
juni: 18,9 ° C
juli: 20,5 ° C
augustus: 19,1 ° C
september: 13,9 ° C

Ter vergelijking een overzicht van alle hoofdsteden binnen de EU (bron: http://europa.eu.int/abc/travel/time/index_en.htm)

Country Capital Average min. temperature
January ° C
Average max. temperature
July ° C
Austria Vienna -4 25
Belgium Brussels -1 23
Cyprus Nicosia 5 37
Czech Prague -5 23
Germany Berlin -3 24
Denmark Copenhagen -2 22
Spain Madrid 2 31
Estonia Tallinn -10 20
France Paris 1 25
Finland Helsinki -9 22
England London 2 22
Greece Athens 6 33
Hungary Budapest -4 28
Italy Rome 5 30
Ireland Dublin 1 20
Luxembourg Luxembourg -1 23
Lithuania Vilnius -11 23
Latvia Riga -10 22
Malta Valletta 10 29
Netherlands Amsterdam -1 22
Portugal Lisbon 8 27
Poland Warsaw -6 24
Sweden Stockholm -5 22
Slovakia Bratislava -3 26
Slovenia Ljubljana -4 27

Hoogste en laagste temperatuur in Finland

Hoogst: 35.9, 9 juli 1914 in Turku
Laagst: -51.5, 28 januari 1999 te Kittila, Pokka, in de zomer: -5.0 12 juli 1958, Kilpisjärvi

Op de site van het KNMI staat het volgende over de zomer in Finland:

"De Scandinavische landen gaan na een minder goede juni nu ook warmer en zonniger weer tegemoet. De laatste jaren profiteerde het noorden van Europa steeds van fraai zomerweer. Zelfs in het hoge noorden (Lapland) zijn temperaturen gemeten tussen 25 en 30 graden. Ook begin juli dit jaar meldde het noorden van Finland een paar dagen zomerse en lokaal tropische temperaturen. Langdurige warme periodes zijn er uitzonderlijk, maar toch komt tropische warmte er vaker voor. Langdurige warme periodes zijn er uitzonderlijk, maar toch komt tropische warmte komt er vaker voor. Langdurige warme periodes zijn er uitzonderlijk, maar toch komt tropische warmte er vaker voor.

Ook in het noorden, waar de 'zomer' twee maanden korter duurt dan aan de zuidkust, is ooit 32 graden bereikt. In het zuidwesten (Turku) werd op 9 juli 1914 zelfs 35,9 graden gemeten, het eeuwrecord voor Finland. Op verscheidene plaatsen werd het die dag 35 graden, wat extreem is. De Finnen spreken bij 25 graden al van een hittegolf: in het zuiden en landinwaarts wordt het 's zomers op 10 tot 15 dagen 25 graden of warmer; het noorden telt jaarlijks 5 tot 10 van zulke dagen. Naar het oosten toe wordt het klimaat continentaler: in Punkaharju kan het 's winters 50 graden vriezen en 's zomers meer dan 30 graden worden.

Gemiddeld is het 's middags in Helsinki zo'n 19 (juni) tot 22 graden (juli); in het noorden enkele graden kouder. In de zomernachten kan het ondanks de korte duur van de duisternis koud zijn, gemiddeld zo'n 6 graden in juni in het noorden tot 12 in het zuiden, waar de nacht dan minder dan 5 uur duurt. Lichte vorst is 's zomers niet uitgesloten: Sodankyla in het noorden noteerde in augustus ooit 5 graden onder nul.

Finland profiteert goed van de zon. In Helsinki schijnt de zon in juni ruim 300 uur, wat meer is dan in het Spaanse Valencia dat dan gemiddeld 250 zonuren heeft. In het hoge noorden, waar de zon op 73 dagen niet ondergaat, valt het wat tegen met het werkelijke aantal zonuren, vooral in het oosten van Lapland. Bewolking overheerst hier waardoor de zon daar zowel in juni als juli circa 275 uur schijnt. Dat is nog altijd veel meer dan in ons land met gemiddeld iets minder dan 200 uur zon.

Hoewel de zomer de natste periode van het jaar is valt de hoeveelheid regen mee. Juli en augustus zijn in het noorden en oosten met normaal 70 mm in tien dagen even nat als ons land. De andere maanden zijn daar droger. In het zuiden van Finland (Helsinki) valt 50 tot 75 mm per maand; alleen het voorjaar is daar wat droger. De grootste dagsommen liggen rond 150 mm en het eeuwrecord staat op naam van weerstation Lahnus: 198,4 mm op 21 juli 1944. Op gemiddeld 8 tot 14 dagen komt het tot onweer; het noorden telt 4 à 8 onweersdagen."


Landkaarten, zee- en wandelkaarten - terug naar boven

Karttakeskus
Vuorikatu 14 (Kaisaniemenkatu 4)
00100 Helsinki
t. 0205 777 580
f. 0205 777 589
myynti@karttakeskus.fi
www.karttakeskus.fi

Open: ma-vr 10-18, za 10-16


Maten - terug naar boven

In Finland geldt het metrische en het decimale stelsel. De maten van kleding en schoenen komen overeen met die in de Benelux. 


Medische verzorging - terug naar boven

In het hele land kunt u rekenen op een medische verzorging van hoog niveau. Bij ziekte en ongevallen geldt de Nederlands-Finse overeenkomst over sociale verzekering. Dat houdt gratis ambulante hulp in, in de in Finland gebruikelijke gezondheidscentra (terveyskeskus) en poliklinieken. In de stedelijke en regionale ziekenhuizen wordt u tegen een geringe vergoeding van € 8 - 20,- poliklinisch behandeld. Een langduriger verblijf kost ca. € 20,- per dag. De kosten dienen eerst door de patiënt zelf betaald te worden. De rekening kan echter achteraf bij de eigen verzekering of het ziekenfonds worden ingediend. 
Naast het gezondheidssysteem van de staat zijn er ook - tamelijk prijzige - privé-artsen. De behandelingskosten moeten ook hier eerst door de patiënt betaald worden. Tandartsbehandelingen vinden bijna uitsluitend in privé-praktijken plaats. Ook deze kosten worden - in ieder geval gedeeltelijk - vergoed door de eigen ziektekostenverzekering of het ziekenfonds. 

Voor nadere inlichtingen kunt u zich het beste tot uw eigen ziektekostenverzekering of ziekenfonds wenden.
Noodarts: tel. 112 

Zie ook de site van FEVR (klik hier). Sinds 1 januari 2006 dient u een European Health Insurance Card aan te vragen als u naar het buitenland reist. Zie ook ons artikel daarover, klik hier


Middernachtzon/ Poolnacht - terug naar boven

In de zomer staat in Noord-Finland de zon voortdurend aan de hemel. In Utsjoki duurt de langste zomerdag meer dan twee maanden. Ook in Zuid-Finland wordt het in de zomer 's nachts niet echt donker. Gedurende de nachtelijke uren heerst dan een avondschemering, die al snel overgaat in de ochtendschemering. 

De periode van de middernachtzon is:

periode  plaats  geografische breedte 
17 mei - 28 juli Utsjoki  69°  52'
23 mei - 22 juli Ivalo  68°  40'
30 mei - 15 juli Sodankyiä  67°  25'
6 juni - 7 juli Rovaniemi  66°  30'
13 juni - 1 juli Kuusamo  65°  59'
9 juni - 25 juni Kemi  65°  45'

De periode van de poolnacht is:

periode  plaats  geografische breedte 
25 november - 17 januari Utsjoki  69°  52'
2 december - 9 januari Ivalo 68°  40'
18 december - 24 december Sodankylä 67°  25'

In Helsinki, Oulu en Utsjoki is het licht gedurende de volgende periodes:

Plaats 1 Jan 1 Feb 1Mrt 1 Apr 1 Mei 1 Jun 1 Jul 1 Aug 1 Sep 1 Okt 1 Nov 1 Dec
Helsinki
60°10`N, 24°57`E
09.24
15.23
08.37
16.32
07.18
17.48
06.45
20.05
05.17
21.20
04.07 22.30 04.01
22.47
05.00
21.51
06.15
20.24
07.26
18.52
07.44
16.23
08.57
15.21
Oulu
65°01`N, 25°30`E
10.26
14.17
09.08
15.56
07.27
17.35
06.34
20.12
04.43
21.50
02.55
23.39
02.32
0.11
04.16
22.30
05.58
20.36
07.28
18.45
08.07
15.55
09.49
14.25
Utsjoki 69°52`N, 27°00`E -
-
09.59
14.53
07.38
17.13
06.15
20.19
03.44
22.39
-
-
-
-
02.45
23.45
05.29
20.52
07.28
18.33
08.42
15.08
-
-

Milieubescherming - terug naar boven

De Finse natuur is beduidend schoner en ongerepter dan die in de Benelux. De Finse levensmiddelen bevatten dan ook aanzienlijk minder zware metalen en andere schadelijke stoffen. In Finland worden bovendien veel minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt, hetgeen de kwaliteit en de smaak van de produkten ten goede komt. 
Van de Finse meren wordt 80% qua waterkwaliteit als goed of zelfs uitstekend ingeschaald. De normwaarde voor de zuiverheid van de lucht is in vergelijking tot de internationale normen uiterst streng. 
Allemansrecht - dit recht kunt u slechts in samenhang zien met het hoge Finse verantwoordelijkheidsgevoel tegenover het milieu. Het recht houdt de plicht in om in de natuur het land- en watereigendom van anderen, alsmede eigendomsrechten van anderen geen schade of hinder te bezorgen. Het allemansrecht geeft ook het recht zich te voet vrij door de natuur te mogen bewegen, uiteraard met het in acht nemen van de eerdergenoemde plicht. Een tijdelijk verblijf op passende afstand van bewoond grondgebied is toegestaan, mits de bezitter niet geschaad of gehinderd wordt. Het allemansrecht geeft u ook het recht bloemen te plukken die niet onder natuurbescherming vallen, alsmede bessen en paddenstoelen. Het zwemmen in meren en rivieren is toegestaan, tenzij het water in privé-bezit is. 
Open vuur en kampvuur zijn over het algemeen niet toegestaan. Vissen en jagen is alleen met vergunning toegestaan. 


Muggen - terug naar boven

Finland is het land van de vele meren. De natuur is er nog zuiver en ongerept. Dat trekt ook muggen aan - maar uiteraard alleen gedurende een paar weken in hartje zomer (vooral 1e helft juni, 1e helft juli). In Zuid- en Midden-Finland komen muggen bijna alleen voor in vochtige, windstille gebieden (bijvoorbeeld rond meren). Vooral in Noord-Finland is het raadzaam zich tegen muggensteken te beschermen. In drogisterijen en apotheken worden goede middelen - vaak op plantaardige basis - tegen muggensteken verkocht. De daar ook verkrijgbare rookspiralen zijn vooral in de vrije natuur een probaat middel. Ook kunt u zich kleden op het voorkomen van steken: luchtige kleding, bij voorkeur 2 laagjes, voorkomt dat muggen de tijd krijgen te steken én dat u teveel zweet. Zweet geeft namelijk een aantrekkelijke geur af voor de steekbeestjes. Een hoed dragen is een effectieve remedie tegen te veel muggensteken op het hoofd. Een klamboe meenemen naar Finland is een handige optie voor een goede nachtrust.

Muggen zijn het meest actief rond de zonsop- en ondergang, of als het net heeft geregend. En ja, een sauna nemen helpt. Het neutraliseert veel geurtjes. Ook is het handig om alvast uw "anti-muggenhand" goed te oefenen: het muggenspel biedt hulp.


Nieuwsberichten - terug naar boven

In de zomer publiceren enkele Finse kranten een paar kolommen nieuwsberichten en een weersverwachting in het Engels en het Duits. De Finse radio zendt regelmatig nieuwsberichten uit in buitenlandse talen. Op de TV is in de ochtend en in de late avond eveneens een journaal in het Engels te zien.

Eveneens kunt u de Finlandsite (www.finlandsite.nl) of FinlandActueel (www.finlandactueel.nl) via internet raadplegen. Finlandsite.M (http://finlandsite.nl/m) staat ter beschikking voor uw mobiele telefoon of PDA.


Openbaar vervoer - terug naar boven

Stads- en gemeentevervoer 
Het openbaar vervoer in de steden bestaat vooral uit bussen (in Helsinki ook tram en metro). Wie geen Helsinki Card, dag-, weekkaart e.d. bezit, moet voor in de bus instappen en betalen bij de chauffeur. U moet het kaartje zelf afstempelen. Meer informatie over het openbaar vervoer in Helsinki: klik hier.
Het Finse woord Taksi betekent precies wat u zou vermoeden. Wanneer de taxi vrij is, licht het gele schild op het dak op. U kunt taxi's op straat aanhouden, ze telefonisch bestellen of instappen bij een taxistandplaats.

Trein
Het Finse spoorwegennet is ca. 6.000 km lang en verbindt de belangrijkste steden van het land. 1950 km van de trajecten is geëlectrificeerd. De belangrijkste spoorlijnen voeren vanaf Helsinki tot aan de noordelijke plaatsen Kernijärvi resp. Kolari. Vanuit Helsinki bestaan ook dagelijkse verbindingen naar St.Petersburg en Moskou. Omdat de spoorbreedte in Finland breder is dan in West-Europa, zijn de treinen zeer ruim. De wagons verkeren in uitstekende staat en de snelheden bedragen gemiddeld 140-160 km/h met topsnelheden van 200 krn/h (Pendolino S 220). 
Reizen per trein in Finland is beduidend goedkoper dan in andere Europese landen. Internet: http://www.vr.fi/

Handig: als u naar Google gaat, kunt u direct uw vertrekplaats en aankomstplaats intikken. U krijgt dan in het resultatenscherm bovenaan een link te zien, die door het volgende plaatje wordt voorafgegaan:

Klik hier voor een uitgebreidere beschrijving van dit hulpmiddel.

Reducties 
Met de Finnrail-pas van de Finse spoorwegen kunt u 3, 5 of 10 dagen lang gebruik maken van alle Finse treinen (2e klasse). Zie www.vr.fi.

Auto(slaap)treinen
Op de trajecten Helsinki-Oulo, Helsinki-Rovaniemi, Helsinki-Kontiomäki, Turku-Rovaniemi en Tampere-Rovaniemi rijden dagelijks in beide richtingen autoslaaptreinen. Tussen Helsinki en Kolari is dit enkele malen per week.
De tarieven variëren van € 135,- tot € 185,- (houdt u rekening met weekendtoeslagen). De maximaal toegestane voertuighoogte (incl. daklast) bedraagt 2.60 m.

Het reserveren van treinkaartjes van de Finse Spoorwegen is mogelijk bij de Treinreiswinkel, www.treinreiswinkel.nl.

Scheepsverkeer in het binnenland 
De Finse meren worden bevaren door talrijke binnenvaartschepen. Korte uitstapjes zijn daarbij net zo goed mogelijk als meerdaagse cruises of nostalgische tochten met een stoomboot. Op sommige trajecten kunt u uw auto naar de eindbestemming van de boottocht laten vervoeren. Vraag bij de verschillende rederijen naar de chauffeur-service. Het cruise-seizoen begint midden juni en eindigt midden of eind augustus. 

Bus 
Er is bijna geen plaats in Finland die niet bereikbaar is met openbare busdiensten. Elke dag zijn in Finland meer dan 40.000 bussen onderweg via een dicht net aan verbindingen. Het materiaal is van hoge kwaliteit en de prijzen beduidend lager dan in West-Europa. In 1999 lag de prijs voor 100 km bij FIM 78,- en voor 400 km bij FIM 233,-. 
Kaartjes zijn verkrijgbaar in de busstations, bij reisbureaus alsmede in de bus zelf. 

Reducties 
Bij trajecten vanaf 80 km geldt een retour-reductie van 10%. Kinderen van 4-11 jaar reizen voor half geld. Over andere kortingen (bijv. voor senioren) en het zeer voordelige Coach Holiday Ticket, een 1.000-km-kaart, kunt u inlichtingen inwinnen bij: 
Matkahuolto Ab 
Busstation, Passagiers services 
Sirnonkatu 3 Helsinki 
Tel. 0200 4000 (in Finland) 
www.matkahuolto.fi

Vliegtuig 
Het net aan binnenlandse vluchtlijnen is één van de dichtste ter wereld. De meeste vliegvelden worden regelmatig - soms meerdere malen per dag - aan. gedaan. Voor inlichtingen over verdere reducties voor groepen, gezinnen jongeren en senioren kunt u zich wenden tot uw reisbureau. 


Post - terug naar boven

De postkantoren zijn geopend van ma-vr 9-17 uur


Prijzen - terug naar boven

In het verleden stond Finland bekend als een duur vakantieland. Ondertussen hebben gunstige koersen er voor gezorgd dat dit beeld sterk gewijzigd is. Het Finse prijsniveau is momenteel over het algemeen vergelijkbaar met het Nederlandse, op sommige gebieden zijn de prijzen zelfs lager. De prijzen zijn sinds de komst van de euro natuurlijk uitstekend te vergelijken. Het zal geen verrassing zijn dat de prijzen voor met name alcoholische dranken hoger zijn en die van vis lager. Zie ook de rubriek "Geld".


Reisdocumenten - terug naar boven

Op 25 maart 2001 is het Schengen-verdrag van kracht in Finland. Dit betekent dat geen paspoortcontroles meer plaatsvinden bij personen die uit Nederland of andere Schengen-landen naar Finland reizen. Toch is het belangrijk om een geldig paspoort of identiteitskaart mee te nemen, aangezien controle op andere plaatsen altijd mogelijk is.

Behalve voor Finland geldt het Schengen-verdrag ook voor de volgende landen: België, Spanje, IJsland, Italië, Oostenrijk, Griekenland, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Frankrijk, Zweden, Duitsland en Nederland. In Finland is de maximale verblijfsduur beperkt tot drie maanden, net als in Denemarken, Zweden en Noorwegen.

Reizigers uit alle andere landen dienen te beschikken over een geldig paspoort, eventueel met visum. Staatsburgers van de EU-landen (behalve Griekenland) die niet zijn aangesloten bij het Schengen-verdrag, alsmede Noorwegen, IJsland, Zwitserland, San Marino en Liechtenstein hebben slechts een geldige identiteitskaart nodig om Finland binnen te komen.

Diplomatieke vertegenwoordigingen 
Nederlandse Ambassade in Finland
Erottajankatu 19 B
00130 Helsinki
Tel. +358 (0)9 228 920
Fax +358 (0)9 228 92 228
E-mail: hel@minbuza.nl
www.netherlands.fi

Belgische Ambassade in Finland
Kalliolinnantie 5 
FIN-00140 Helsinki 
Tel. + 358 (0)9-170 412 
Fax +358 (0)9 628 842 
http://www.diplomatie.be/helsinkinl/

Finse Ambassade in Nederland
Groot Hertoginnelaan 
16 2517 EG Den Haag 
Tel. 070-346 9754 
Fax 070-310 7174 
www.finlande.nl

Finse Ambassade in België
Kunstlaan 58 
B-1000 Brussel 

Tel. 02-287 8411, 
Fax 02-287 8400 
www.finlande.be


Taal - terug naar boven

Finland is een tweetalig land. 93,1% van de bevolking beschouwt het Fins, 5,89% het Zweeds als hun moedertaal. In Lapland spreken ca. 1.700 mensen Laps (Samisch). Momenteel leven in Finland 300.000 Zweedstalige Finnen, vooral langs de zuidkust, de scherenkust, en aan de Botnische Golf. Wereldwijd is het Fins voor ongeveer 5 miljoen mensen de moedertaal. Het is dan ook begrijpelijk dat kennis van buitenlandse talen voor Finnen noodzakelijk is. Vooral in de steden zult u dan ook weinig taalproblemen tegenkomen. De meeste Finnen spreken Engels, velen ook Duits. En wanneer woorden tekort schieten, helpt de spreekwoordelijke Finse gastvrijheid en hulpvaardigheid. 
In tegenstelling tot de talen van de Scandinavische buurlanden, is het Fins niet een taal van Indo-Europese oorsprong. Het hoort samen met het nauw verwante Ests en het minder verwante Hongaars tot de Finoegrische taalgroep, waartoe in totaal ca. 20 miljoen personen behoren. Typisch voor het Fins - dat in Europa geldt als een moeilijk te leren taal - is het ontbreken van de lidwoorden en het geringe aantal voorzetsels, die meestal vervangen worden door een verbuiging van het zelfstandig naam- woord en de bijbehorende bepalingen. Voorbeeld: auto = de auto, autossa = in de auto, autoon = naar de auto etc. 

Klik hier voor een korte woordenlijst met enkele handige vragen/ uitdrukkingen


Telefoon - terug naar boven

Vanuit Finland draait men voor het buitenland eerst 00, 990 of 994 of 999 en dan het landsnummer (Nederland 31, België 32), dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Vanuit de Benelux draait u 00-358, dan het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. Bij binnenlandse gesprekken in Finland moet de 0 voor het netnummer wel gedraaid worden. 

Enige tips voor het bellen met een Nederlandse of Belgische mobiele telefoon uit Finland:

Inlichtingen over telefoonnummers: 118
Uitgebreidere inlichtingen: 0100100


Televisie - terug naar boven

In bijna alle grote hotels zijn regionale- en satellietzenders te ontvangen. Al naar gelang de streek kunt u Finse en/ of Zweedse zenders ontvangen, in het zuiden ook zenders uit Zweden en Estland, in het oosten uit Rusland en in het noorden uit Noorwegen, Zweden en Rusland. Bovendien kunt u internationale zenders als CNN, Eurosport, TV 5 etc. ontvangen. Net als in Nederland worden in Finland buitenlandse programma's ondertiteld. 

Finse TV-zenders: TV1, TV2 (beide van YLE), MTV3, Kanaal 4

Sinds augustus/ september 2007 is de Finse televisie geheel digitaal geworden. Dit betekent dat u met een "normale" antenne niets meer ontvangt, maar een speciale antenne met digitale decoder nodig hebt. Het aanbod van de kanalen is flink groter geworden, maar voor een behoorlijk deel moet u, als u wilt kijken, extra betalen.


Tijd - terug naar boven

In Finland geldt de Oost-Europese tijd: 12.00 uur in Benelux is 13.00 uur in Helsinki. 
De zomertijd periode duurt even lang als die in de Benelux. Er blijft dus een uur tijdsverschil.


Tutoyeren - terug naar boven

Het tutoyeren is in Finland veel gebruikelijker dan in West-Europa en geldt als ongecompliceerde en vriendelijke aanspreekvorm. Buitenlanders moeten daarom niet versteld staan, of zich zelfs beledigd voelen, wanneer ze meteen getutoyeerd worden. 


Veiligheid - terug naar boven

De criminaliteit in Finland (ook in de steden) ligt duidelijk onder het gemiddelde in de Benelux. Eigendomsdelicten (diefstal etc.) komen beduidend minder voor. 


Vereniging Nederland - Finland - terug naar boven

De Vereniging Nederland-Finland (VNF) heeft als doel het bevorderen van de contacten tussen Nederland en Finland in de meest ruime zin van het woord. De ruim 600 leden bestaan voor een groot deel uit Nederlands-Finse gezinnen, uit Nederlanders met een bijzondere belangstelling voor Finland en uit Finnen die (tijdelijk) in Nederland verblijven. Zowel particulieren als bedrijven kunnen lid worden. Daarnaast kent de VNF ook jeugdleden (vanaf 18 t/m 26 jaar).

De Vereniging Nederland-Finland is in 1923 opgericht onder de naam Finsch-Nederlandsche Vereniging. Het doel van deze vereniging was in de eerste plaats om de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Finland te bevorderen. De vereniging organiseerde voor haar kleine ledenkring ook bijeenkomsten zoals het Midzomerfeest en de viering van de Finse Onafhankelijkheidsdag op 6 december. In 1968 zijn de Finsch-Nederlandsche Vereniging en de Nederlands-Finse Commerciële Club gefuseerd en is de huidige Vereniging Nederland-Finland ontstaan. Tot begin 1990 waren de voorzitter en de meeste bestuursleden afkomstig uit het bedrijfsleven (bron: VNF.nu).

Contactgegevens
www.vnf.nu
info@vnf.nu


Verhuur - terug naar boven

Auto's 
De meeste Finse autoverhuurbedrijven hebben ook bureaus in de grote steden en op de vliegvelden. 
Huurvoorwaarden: geldig rijbewijs van het land waar u woonachtig bent. Minimumleeftijd - afhankelijk van de firma - 19-25 jaar, 1 jaar rijervaring. Deposito - bij sommige bedrijven alleen d.m.v. creditcard mogelijk - afhankelijk van de te verwachten huurprijs. Internationale creditcards worden geaccepteerd. 

Vaak kunt u ook de auto in een andere plaats afleveren tegen een toeslag, afhankelijk van de plaats van aflevering en het verhuurbedrijf. De huurprijs van een auto per dag is afhankelijk van gewenste type, maar reken zeker op een bedrag van om en nabij € 65,- voor een kleine auto. Brandstofkosten zijn voor de huurder. Veelal zijn er geen beperkingen van toepassing betreffende het aantal te rijden kilometers (Finland is namelijk een groot, dunbevolkt land, dus veel autorijden is heel normaal).

Auto Europe verhuurt auto's in Finland - klik hier voor meer informatie

Campers 
Campers worden aangeboden vanaf ca. € 120,- per dag. Bij deze prijs zijn 300 km per dag resp. 2100 km per week vrij rijden inbegrepen. De reiniging, ook van het linnengoed, wordt apart berekend en de verhuurder stelt naar wens ook tuinmeubelen, fietsen etc. ter beschikking tegen een geringe vergoeding. De voertuigen verkeren in goede staat en zijn compleet uitgerust. Ze kunnen in verschillende steden gehuurd en - tegen een extra vergoeding - ook in andere steden (zelf in het buitenland) ingeleverd worden. Ook hier is een geldig rijbewijs voldoende. Bezoek eens www.camper.nl.

Boten 
Kleine, grote, met of zonder bemanning; de mogelijkheden voor het huren van een boot zijn in Finland bijna onbegrensd. 
Kano's en roeiboten worden ook op veel campings en vakantiedorpen te huur aangeboden. Bij de prijs is uitvoerig kaartenmateriaal en een complete campinguitrusting resp. bootuitrusting inbegrepen. 
Huur een motor- of zeilboot en ontdek de unieke schoon- heid van de Finse wateren. 
U kunt een boot huren bij een van de ondernemingen van de Finse Charterbootmaatschappij.
Deze verhuurbedrijven vindt u aan de kust en in de verschillende merengebieden. Eventueel kunt u een boot met ervaren schipper huren! 
Bezoek eens www.finnrentboats.com.  


Verkeersregels - terug naar boven

Zie Autorijden


Winkelen - terug naar boven

De openingstijden van winkels zijn over het algemeen van ma-vr 9-18 uur (soms zelfs tot 21 uur), za 9-14 uur (sommige winkels tot 15 uur, warenhuizen en winkelcentra meestal tot 18 uur). Veel supermarkten sluiten ma-vr pas om 21.00 uur. In de winkelpassages onder het hoofdstation van Helsinki kunt u dagelijks tot 22.00 uur inkopen doen. Langs de snelwegen liggen ook grote supermarkten die 24 uur per dag, 7 dagen per week open zijn.
Het gemiddelde prijsniveau in Finland ligt over het geheel genomen niet hoger dan in Nederland, sommige producten zijn zelfs goedkoper. Duidelijke uitzondering zijn de producten in de supermarkten: deze zijn veelal duurder. Bestsellers zijn o.a. glas, sieraden, keramiek, kunsthandwerk, mode, meubels.Finland Vakanties - van A tot Z (wintereditie)

Voor de toerist die op vakantie gaat naar Finland heeft Finlandsite dit boekje uitgebracht. Vol met de tips die u op deze pagina vindt. Leuk om te geven als geschenk of handig om mee te nemen als u zelf naar Finland op vakantie gaat

Slechts € 9,99 euro (exclusief bezorgkosten) of € 2,99 als download

Meer informatie en bestellen

 

Finland Vakanties - van A tot Z (zomereditie)

Voor de toerist die op vakantie gaat naar Finland heeft Finlandsite dit boekje uitgebracht. Vol met de tips die u op deze pagina vindt. Leuk om te geven als geschenk of handig om mee te nemen als u zelf naar Finland op vakantie gaat

Slechts € 9,99 euro (exclusief bezorgkosten) of € 2,99 als download

Meer informatie en bestellen

 

Andere boeken over Finland

Finlandsite Boekenshop

 

Alle informatie zonder verplichtingen. 

Wijzigingen voorbehouden

© Glebbeek-Internet

Terug naar boven

 

Belangrijke links: Finland Informatie - Finland Vakanties - Finland Forum - Finland Nieuws - Finland Evenementen - Finland Sauna - Finse Keuken - Finland Reizen by FINholidays - Finland Kerstspecial


visit tracker on tumblr