FIN-E-Zine maart 2003

 

Dit is slechts één voorbeeld van de FIN-E-Zine. Abonnee worden? Klik hier

 

FIN-E-Zine jrg. 2 #10

Redactie: Glebbeek-Internet

© Glebbeek-Internet

 

FIN-E-Zine
De nieuwsbrief van de Finlandsite

Finlandsite - alles over Finland!

     

 

 

(advertentie)

Naar Finland vliegen? Een vakantie nemen? Bezoek en boek via www.finnair.com

 

Redactioneel

 

============================================

In dit nummer brengen wij u de "Ari Vatanen"-special. Wij zijn er trots op dat wij hebben mogen spreken met een van de grootste rallyrijders van Finland, Ari Vatanen, in het dagelijks leven momenteel europarlementariër.

Verder in dit nummer enkele nieuwsitems die de moeite van het lezen waard zijn en de inhoud van de aflvering van Wereldnet die op 24 maart a.s. wordt uitgezonden. En die Finse freelance journaliste uit "Andere Ogen": haar naam is Merimari Kimpanpää. Met dank aan Joop Wassenaar.
 

 

============================================

(advertentie)

Uw site in verschillende talen? Geen probleem. Bezoek www.toandfrom.net voor een goede vertaling!

 

Oproep

 

============================================

Beste heer, mevrouw,

Ik werk bij het Museon (museum voor onderwijs) in Den Haag. In april starten wij een nieuwe tentoonstelling, de "Hottentottententententtonstelling", waarbij we tenten laten zien van over de hele wereld. Ook hebben wij dan een Fins Lapse kata staan, waarbij we iemand verhalen willen laten vertellen.

Het zou dan heel leuk zijn voor de bezoekers als diegene een Laps kostuum zou dragen. Nou blijkt het in Nederland behoorlijk moeilijk aan een Laps kostuum te komen. Ik heb al contact gehad met vele instanties en personen, maar misschien kunnen jullie ons verder helpen.

Als iemand een tip heeft voor ons, laat het dan graag even weten.

Alvast hartelijk dank,

Andrea Manus
afd. marketing
Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV, Den Haag
tel: 070-3381338
mail: amanus@museon.nl
 

Nieuws

 

============================================

Weinig nieuws uit Finland. Op zich niet zo bijzonder, aangezien alle media nagenoeg in het teken staan van de oorlog tegen Irak. Toch zijn onderstaande punten de moeite van het lezen waard.

   
Persoonlijk hadden wij het idee dat huizen in Finland goedkoper waren, dan gemiddeld wel te verstaan. Uit een onderzoek door de Europese Centrale Bank blijkt nu dat de huisprijzen in Finland gemiddeld zijn voor de zogenaamde eurozone (waar men dus met de euro betaalt).

Spanje en Denemarken kennen hetzelfde niveau, terwijk Oostenrijk, Italië en Duitsland goedkoper zijn. Ierland, Nederland en Groot-Brittannië zijn de negatieve uitzonderingen, aangezien de prijzen hier verreweg het hoogste zijn.

De huurprijzen in Finland zijn daarentegen hoog en zijn sneller gestegen dan in de andere landen.

 

Matti Lehit - klik op de foto voor een vergroting

   
Ondanks de sterk afgenomen vraag naar IT diensten in het algemeen, heeft TietoEnator haar marktpositie in 2002 weten te versterken.

De netto omzet voor het vierde kwartaal steeg met 14% naar EUR 358,2 miljoen. De netto omzet voor het volledige jaar 2002 bedraagt EUR 1,271 miljard; een stijging van 12%.

TietoEnator realiseerde in 2002 een operationele winst (EBITA) die bijna gelijk ligt aan het voorafgaande jaar. Voor het vierde kwartaal steeg de operationele winst (EBITA) met 10% naar EUR 39,4 miljoen, met 11,0% marge (tegen 11,3% vorig jaar). Voor het volledige jaar 2002 bedroeg de operationele winst (EBITA) EUR 130,0 miljoen, met een marge van 10,2% (tegen EUR 135,4 miljoen en 11,9% vorig jaar).

Matti Lehti, President en CEO van TietoEnator Corporation, meldt dat het bedrijf in het jaar 2002 duidelijk vooruitgang heeft geboekt ten aanzien van de lange-termijn strategische doelstellingen. Voor 2003 is de vraag in de markt niet substantieel veranderd ten opzichte van 2002. De TietoEnator organisatie is goed afgestemd op deze vraag en de groei van TietoEnator in 2003 zal voornamelijk afkomstig zijn uit partnership overeenkomsten, aldus Lehti.

Het Finse bedrijf TietoEnator is met bijna 12.000 medewerkers en een netto omzet van bijna 1,3 miljard Euro, één van de leidende spelers in Europa op het gebied van hoogwaardige IT diensten. De diensten omvatten onder meer advisering, systeemontwikkeling en systeemintegratie. Daarnaast behoort het operationeel beheer van systemen tot de kernactiviteiten van TietoEnator en beschikt TietoEnator over een eigen support organisatie, die gedurende 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is.

In Nederland heeft TietoEnator, voorheen bekend als Teledynamics, zich sinds de oprichting in 1993 volledig toegelegd op het oplossen van vraagstukken op het gebied van contact management, met name contact centers en CRM. Hiervoor werkt TietoEnator samen met gerenommeerde leveranciers als AIT, Point, Genesys en Aspect Communications. Meer dan 60 van de grootste organisaties in Nederland, waaronder SNS Bank, ANWB en KPN/SNT, werken met een oplossing die TietoEnator heeft gerealiseerd.

Bron: persbericht TietoEnator 17 maart 2003

 

   
Finnair stond al bekend als een maatschappij waarmee het veilig en op tijd vliegen is. In tegenstelling tot bij de KLM, waar maar liefst 36,8 op de 100 koffers zoekraakt, is de kans groot dat u bij Finnair uw koffers wel terug vindt. Finnair is op de 6e plaats geëindigd van meest betrouwbare maatschappijen op dit vlak: 12,2 op de 100 koffers raken zoek. Dit is gebleken uit een onderzoek van de Association of European Airlines (AEA). Klik hier voor het gehele rapport.
   
Nokia is boos, en wel om het volgende. Op internet zwerft een onofficële reclame rond. In het filmpje is te zien hoe een kat wordt meegeslingerd door een plafondventilator en daarna tegen de muur wordt gesmeten. Het spektakel wordt opgenomen met een Nokia-toestel. De tekst die erbij te horen is, is: "It's not a homevideo, it's a phonevideo".

Nokia walgt van het filmpje omdat het dierenmishandeling is, aldus Anton Wilson van Nokia Australië op Marketingfix.com. "Het is ieder geval geen officiële reclame van ons." Wilson vermoedt dat het filmpje als 'grap' gemaakt is door één van de 52 reclamebureau's die wereldwijd voor Nokia werken.

Nokia is het tweede bedrijf in een week tijd dat te maken heeft met een nep-advertentie op internet. Sportschoenenfabrikant Puma werd deze week al geconfronteerd met een nepreclame met een seksueel getinte inhoud.

     
Zondag 23 maart is het zover: de Oscaruitreikingen. We zijn benieuwd of de film "Man zonder Verleden" van Aki Kaurismäki een prijs zal winnen. In elk geval zal hijzelf niet aanwezig zijn bij de uitreiking. Zie voor meer informatie de volgende rubriek.

 
   

============================================

(advertentie)

Even tot rust komen? Er even tussen uit? Bezoek www.hunninki.ontheweb.nl 
 

 

In het nieuws

door Joop Wassenaar

 

============================================

24 maart a.s. is het weer zover: Joop Wassenaar zal weer te gast zijn in een uitzending van Wereldnet, op radio 747 AM. Hieronder de onderwerpen waarover hij zal praten.

1. Fall-out van de parlementsverkiezingen
Ook in Finland een nieuw parlement en een nieuw te vormen regering. Krijgen we hier de eerste vrouwelijke premier? Wat te zeggen over de verliezer van die verkiezingen die premier wil blijven? En wat te zeggen over het nieuwe parlementslid en record-voorkeursstemmenverzamelaar Tony Halme?

2. Succesregisseur Aki Kaurismäki boycot Oscar-gala
Bewondering alom voor de principiele opstelling van filmer Aki Kaurismäki. Zijn nieuwste produkt ’De man zonder verleden’ dingt zondag in dezelfde kategorie als het nederlandse ’Zusje’ mee naar ’n Oscar maar noch Aki zelf, noch de steractrice Kati Outinen en zelfs niet de producent Sputnik zal daar aanwezig zijn. En Kaurismäki verzon geen smoes maar noemde de Irak-oorlog in een persbericht ’een barbaarse misdaad tegen de menselijkheid met als enig doel schaamteloos economisch gewin’.

3. Opsporingsmogelijkheden weggelopen pubers
Mogen weggelopen pubers naar huis terug worden gehaald mbv hun mobieltje? Via ’n signaal uit je mobiele telefoon kan je verblijfplaats worden bepaald. Handig in het geval van verongelukte bessenplukkers en houthakkers en demente oudjes. Maar de gegevens mogen tot nu toe alleen beschikbaar worden gesteld aan de politie als er sprake is van direkt gevaar voor de bezitter van het mobieltje. ’n Vader wil nu dat de mogelijkheden worden verruimd om pubers terug naar huis te krijgen.
 

Ari Vatanen

 

 

 

 

 

 

============================================

Ik was er al een tijdje mee bezig en hield u zo af en toe ook op de hoogte via de FIN-E-Zine. Maar nu is het dan toch gelukt: ik heb met Ari Vatanen gesproken, een van Finlands beste rallyrijders. Momenteel ook zeer actief in het Europees parlement.

Ari Vatanen in vogelvlucht

Op internet wordt de op 27 april 1952 in Tuupovaara geboren Fin Ari Vatanen onder meer omschreven als een legende. Hij breekt in 1976 door in het Britse rally kampioenschap en wint zijn eerste WRC (World Rally Championship) titel in 1981. Zijn eerste race had hij reeds in 1980 in Griekenland gewonnen. Veel heeft hij te danken aan de Ford Escort, waarmee hij is begonnen.

In 1985 heeft hij een bijna fataal ongeluk in Argentinië, hetgeen hem er niet van weerhoudt om door te gaan met racen.

In 1987 doet Ari Vatanen voor het eerst mee namens Peugeot met de beroemde en beruchte rally Parijs-Dakar en hij wint deze direct met zijn bijrijder Bernard Giroux. In 1988 staat hij echter met lege handen, als zijn auto, een Peugeot 405 T16, wordt gestolen. Op dat moment heeft hij de leiding in de autoklasse; uiteindelijk wordt de rally voor auto´s gewonnen door het Finse team Kankkunen/ Pironen in een Peugeot.

In 1989 neemt Ari Vatanen sportieve wraak door deze editie wel te winnen. Ook de edities 1990 en 1991 (in dit laatste jaar namens Citroën) weet Ari Vatanen de rally naar zijn hand te zetten. In de jaren die volgen, rijdt Ari Vatenen nog andere rally´s voor Citroën. Tevens neemt hij deel aan verschillende WRC rally´s, met goede resultaten. Momenteel is op internet een videoband te koop, waarin zijn rallycarrière wordt beschreven.

In 1999 wordt Ari Vatanen verkozen in het Europese parlement, namens de Conservatieven. Over wat zijn werkzaamheden in het parlement vertelt zijn site het volgende: "Ari Vatanen belongs to the Group of the European People's Party (EPP -ED) in the European Parliament. He is a member in the Committee on Regional Policy, Transport and Tourism and a substitute in the Committee on Agriculture and Rural Development (AGRI).

Vatanen is also a member in the Joint Parliamentary Committee of Hungary and in the Parliamentary Co-operation Committee of Kazakhstan, Kyrgyztan, Tajikistan, Turkmenistan and Mongolia. Also his board-memberships in the Forum for Automobile Society and Freedom Passport are important to be mentioned here.

Vatanen is known for his active lobbying in the hallways of the European Parliament. He prefers to be face-to-face with people - not with a computer."

Hij heeft al enkele jaren nauwelijks geracet, als hij vrij onverwacht in 2003 wederom deelneemt aan Parijs-Dakar, voor het team van Nissan. Ver komt hij niet, omdat hij onderweg stopt om zijn gecrashte teamgenoot te helpen die zwaar gewond is. Intussen heeft Ari Vatanen wel al vier etappes weten te winnen. Tijdens de rally konden bezoekers van de Nissan-Dakar site enkele vragen stellen. Ari Vatanen heeft een behoorlijk aantal van deze vragen beantwoord. Klik hier voor de details.

Ari Vatanen is gelukkig getrouwd met Rita (voormalig stewardess van Finnair, die hij heeft ontmoet in het vliegtuig) en heeft vier kinderen, van wie de jongste 12 jaar is. Momenteel woont hij in de Provence in Frankrijk. Regelmatig gaat hij nog naar Finland.

Ari Vatanen, het gesprek

Als ik het goed heb, woont u al enige tijd in Frankrijk. Mist u Finland niet?
Sinds 1983 woon ik al niet meer in Finland. Eerst heb ik een tijdje in Engeland gewoond, daarna woonde ik in Frankrijk. Ik mis Finland niet, want ik ga hier nog steeds vaak heen. Zo heb ik daar ook nog een vakantiehuis.

Finland is en blijft voor mij altijd erg belangrijk. Finnen zijn er altijd trots op om Fins te zijn, en daarop ben ik geen uitzondering.

Heeft u tijdens de afgelopen verkiezingen gestemd?
Ja, dit kon in Nice.

In Tuupovaara, waar u bent geboren, heeft u al geruime tijd een racecentrum. Hoe is dit zo gekomen?
Dat racecentrum is niet van mij, maar van iemand anders. Deze heeft het direct opgezet toen ik in 1981 wereldkampioen werd bij het WRC. Ach, ik heb er verder geen problemen mee als mensen op deze manier mijn naam willen gebruiken. Overigens heet het centrum nu Rally Center Finland. Kennelijk ben ik niet bekend genoeg meer. Op internet is dit overigens nog niet aangepast. [het lijkt er op dat deze site sinds 1995 niet meer is aangepast, red.] Het circuit is ongeveer 6 kilometer lang en een deel gaat door het bos. Aan het einde van de week [week 12, red.] ga ik zelf nog naar Tuupovaara om er even te rijden.

U heeft een behoorlijke erelijst opgebouwd als rallyrijder. Kunt u hier iets meer over vertellen?
Ik ben begonnen voor Ford in het WRC en werd in 1981 wereldkampioen. 1985 was voor mij een compleet mislukt seizoen, omdat ik een ernstig ongeluk heb gehad in Argentinië. In de andere jaren wist ik altijd wel iets te winnen. IN 1987 ben ik begonnen aan Parijs-Dakar. Ik won dat jaar en in 1989, 1990 en 1991. In 1988 heb ik half gewonnen, want ik stond aan leiding toen mijn auto werd gestolen. Na 2 uur had ik deze teruggevonden, maar toch ben ik toen gediskwalificeerd wegens het te laat aan de start verschijnen. In 1996 nam ik voor het laatst deel aan deze rally.

Persoonlijk dacht ik dat u was gestopt met rally rijden. En dan neemt u ineens weer deel aan de rally Parijs-Dakar in 2003...
Ik had dit ook niet verwacht. Ik ben eigenlijk nooit echt gestopt met rallyrijden, alleen ik kon geen competitieve auto vinden. Nissan kon dit wel bieden, vandaar dat ik besloot om toch deel te nemen. Ik heb dit jaar toch maar even vier etappes weten te winnen.

Vatanen in actie tijdens de laatste Dakar rally

U was ook in het nieuws omdat u uw kansen op een eindzege min of meer vergooide. Waardoor kwam dit?
Mijn teamgenoot bij Nissan, Shinozuka, was van een steile duin gestort en op de voorkant van zijn auto op het zand terechtgekomen. En tja, dan ga je helpen. [Ari Vatanen eindigde overigens als 7e in het eindklassment, red.]

Wat gaat u volgend jaar doen? Weer deelnemen aan Parijs-Dakar?
Als het aan mij ligt, doe ik zeker weer mee voor Nissan!

U bent ook lid van het Europees Parlement. Sinds wanneer en waarom bent u lid geworden?
In 1999 ben ik voor de Conservatieven toegetreden tot het Europees Parlement. Finland bezit 16 zetels in dit parlement, waarvan de Conservatieven er vier bezitten. In totaal heeft het parlement 626 zetels.

Waarom ik lid ben geworden? Idealisme. Het geloof om de wereld te kunnen verbeteren. Je kunt meer doen in Europa, er zijn meer mogelijkheden om zo goede dingen te doen. Ik heb in de tijd dat ik veel racede ook goede connecties internationaal opgedaan, die ik nu goed kan gebruiken, wat ik dus ook doe.

Hierbij heb ik iets minder contact met de Finse parlementariërs. Juist omdat er een mindere spanning is als ik met "buitenlandse" parlementariërs en mensen praat.

Laat dit werk zich combineren met uw rallywerk, zoals tijdens de afgelopen editie van Parijs-Dakar?
Ik heb geen problemen om beide te combineren. Je denkt toch niet dat het Europees Parlement stil staat als Ari Vatanen er niet is? Ik ben maar een klein radartje in een groot geheel...

Wat is uw visie op de komende uitbreiding van de EU met 10 landen?
Ik juich deze toe. Deze landen hebben veel geleden en komen als het ware weer terug bij de familie. Als je kijkt alleen al naar Boedapest, dat ligt toch in het centrum van Europa...

Wat doet u precies in het Europees Parlement?
Een week per maand zetelen wij in Straatsburg. Daar wordt dan gestemd over kwesties, waarvoor het voorbereidende werk in Brussel wordt verricht.

Ik heb voor een belangrijk deel gewerkt aan de herziening van de wet- en regelgeving met betrekking tot autobelastingen in Finland. Ik ben begonnen met de hoge belastingen op geïmporteerde (gebruikte) auto´s aan te pakken. Dit is gelukt en in mijn ogen zal de rest snel volgen, nu de eerste wet klaar is.

Belangrijk wel om te weten is, dat elk land zijn eigen belastingen mag bepalen.

Andere aandachtsgebieden van mij zijn transport en mensenrechten. En natuurlijk het beantwoorden van vreemde vragen van mensen uit Nederland [reactie van mij: wie bedoelt u dan...]?

U maakt ongetwijfeld lange dagen. Nu is het toch ook al weer bijna 21.00 uur [tijdstip van interview, red.]...
Tja, ik ben veel van huis. Als ik in Brussel, zoals nu, ben, slaap ik in hotels. Ik heb in de avond toch niets anders te doen dan op een hotelkamer zitten, dus dan werk je langer door. Wel probeer ik minimaal een dag per week mijn gezin te zien.

Ari Vatanen, mijn persoonlijke ervaringen

Zelf heb ik mij de afgelopen tijd behoorlijk verbaasd. Sowieso dat een bekende persoonlijkheid de moeite doet om mail te goed te lezen en te beantwoorden. Uit mijn ervaring blijkt namelijk dat men nogal snel geneigd is de zaak af te houden en niet te reageren, al dan niet uit tijdgebrek.

Zo niet bij Ari Vatanen. Binnen 4 dagen had ik antwoord op mijn eerste, verkennende mail. Hij mailde dat hij graag de vragen van mij zou ontvangen. Deze heb ik dus gestuurd. Daarna werd het even stil, totdat wij een mail van zijn assistente ontvingen. Ari Vatanen zou in maart weer in Brussel zijn en mijn vragen beantwoorden.

Vorige week, week 11 dus, kreeg ik een mail van een andere assistent van Ari Vatanen. Hierin werd gevraagd of ik mijn telefoonnummer wilde doorgeven, opdat hij mij kon bellen. Dat deed ik op woensdagavond, en prompt werd ik op donderdagmiddag gebeld. Door Ari Vatanen. Hij had een beetje weinig tijd, want hij moest een vlucht halen. Of hij de komende week (week 12) kon bellen. Dat deed hij afgelopen maandag. Ook nu had hij onvoldoende tijd, maar woensdag zou hij terugbellen. En zo is het inderdaad gebeurd.

Ari Vatanen was, toen hij rally reed, en dan met name Parijs-Dakar, een soort van jeugdheld voor mij. Wat dat betreft moet ik hem nageven, hij is consequent en een absoluut aimabel man, zoals ik er niet veel heb mogen ontmoeten. Hij heeft voor mij persoonlijk dus zeker aan mijn verwachtingen voldaan.

Hierbij wil ik dan Ari Vatanen en zijn gezin alle geluk en succes van de wereld toewensen. Ari, bedankt voor het gesprek!

Deze special is ook te vinden via

Hierbij bedanken wij de desbetreffende webmasters voor het vermelden van deze special

Glebbeek-Internet - nu bent ú aan zet!

 

============================================

(advertentie)

Hier kan ook uw advertentie staan! Bezoek www.adverteren.ontheweb.nl voor meer informatie
 

 

 

Dit nummer van de FIN-E-Zine is enige tijd na verschijning  te lezen op internet via http://fin-e-zine.ontheweb.nl
Wij wijzen  u er op dat links dan mogelijk niet meer correct zijn en illustraties niet meer goed worden weergegeven

Dit is slechts één voorbeeld van de FIN-E-Zine. Abonnee worden? Klik hier

 

omhoog